Hlavní obsah

Ostravské studio ČT představí vynálezy osmi českých vědců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravské studio České televize připravilo pokračování dokumentární série České zázraky. Osm dílů přinese další příběhy českých vědců a jejich vynálezů či objevů, které zásadně změnily život lidí na celém světě k lepšímu.

Článek

ČTK to řekla mluvčí ostravského studia Taťána Reková. První díl věnovaný celosvětově uznávanému epidemiologovi Karlovi Raškovi televize odvysílá 18. února ve 21:00 na programu ČT2.

Raška významně přispěl k vymýcení pravých neštovic. Ve světě byl uznáván, ve své vlasti měl spíše problémy. Další díl pak bude věnován například vědci, o kterém se hovoří jako o tom, který „rozchodil“ obří sochy Moai na Velikonočních ostrovech. Pavel Pavel se stal uznávaným odborníkem v oblasti těžkých transportů.

„Témat je nepřeberně a nebylo lehké rozhodnout, co zařadit do osmi nových dílů, komu dát přednost. Byla to trochu Sofiina volba. Snažili jsme se zachytit nejrůznější obory lidské činnosti, rozprostřít celou řadu také do poměrně širokého časového období. Od Prokopa Diviše a jeho bleskosvodu až po Pavla Pavla, který rozpohyboval sochy na Velikonočním ostrově,“ řekla kreativní producentka Lenka Poláková.

Tvůrci se snažili navázat na první řadu a zmapovat ty největší objevy, za kterými stojí Češi. „Ať už je to Jaroslav Heyrovský a vznik polarografie nebo Vladimír Svatý - vynálezce tryskového stavu. Mimochodem tkalcovství po celém světě dodnes těží z jeho objevu. Do toho jsme namixovali ne člověka, ale konkrétní věc - legendární automobil Praga V3S,“ dodala dramaturgyně Linda Bendová.

Reklama

Doporučované