Hlavní obsah

Ostravský re.volt v Brně nasadí až 350 elektrických koloběžek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Od tohoto týdne si lidé v Brně půjčí koloběžky a skútry značky re.volt. Ostravský carsharingový start-up je již čtvrtou společností, která tyto sdílené dopravní prostředky v Brně nabízí.

Článek

Re.volt do ulic postupně nasadí až 350 elektrických koloběžek a 80 skútrů, uvedla firma v tiskové zprávě. V souvislosti s půjčováním koloběžek jiných značek se již dříve v Brně objevil problém s jejich nevhodným odkládáním například uprostřed chodníků. Má to vyřešit dohoda mezi městem a poskytovateli sdílených koloběžek.

„Od dubna nabývá platnosti dohoda, která obecně definuje snahu všech, kteří ji podepsali, o eliminaci nevhodně odložených koloběžek. Konkrétní řešení, jak toho dosáhnout, si pak každá ze společností nastavuje sama,“ řekla Anna Dudková z brněnského magistrátu.

Kromě zelených koloběžek značky Bolt, černozelených Lime a modrých Yoyoway mohou lidé nově využít žluté od společnosti re.volt. Její zástupci se s vedením města dohodli na tom, jak zamezit chaotickému odkládání koloběžek ve veřejném prostoru. K parkování poslouží stojany pro jízdní kola nebo prostranství, kde nebudou omezováni chodci či auta.

„Systém re.voltu povolí jízdu na koloběžce pouze na základě dokladu totožnosti. Zaznamenává také každé parkování. Nebude-li vozidlo odstaveno na místě k tomu určeném, uživateli se automaticky přičte pokuta 250 korun. Při opakování prohřešků ho ze systému natrvalo vyřadíme,“ uvedl ředitel společnosti Pavel Kuchta.

K výpůjčce poslouží mobilní aplikace spárovaná s telefonním číslem. Koloběžku si vypůjčí každý nad 18 let, skútr lidé s platným řidičským průkazem skupiny B. Před jízdou bude potřeba vložit do systému alespoň jeden doklad totožnosti, ověřit platnost platební karty a dobít z ní kredit ve výši 60 korun. Omezen bude noční provoz, standardní cena minuty jízdy na koloběžce bude tři koruny a na skútru čtyři koruny.

Postih při nesprávném parkování nemine ani uživatele kol a koloběžek značky Bolt. „Dle domluvy s brněnským magistrátem je bude možné parkovat jen na vyznačených místech. Většinou to jsou stojany na kola nebo na zemi jasně označená místa. Veškeré informace bude mít uživatel v aplikaci, která mu zároveň nedovolí zaparkovat mimo tato určená místa. V případě, že by kolo nebo koloběžku nechal jen tak stát na ulici, bude mu účtována pokuta ve výši 750 korun,“ uvedl Martin Zajíc, manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku.

Reklama

Doporučované