Hlavní obsah

Otec ve videu ponouká dceru s pálkou k mlácení „cikánů”. Míří na něj trestní oznámení

Otec ve videu hecuje dceru s pálkou proti Romům a muslimům.Video: Klára Galová

 

Reklama

Video se šíří po sociálních sítích. Zabývá se jím policie.

Článek

Na Facebooku se začalo šířit video, v němž malá dívka bouchá baseballovou pálkou do polštáře a otec za kamerou ji nabádá, aby tak předstírala útok na „cikány” nebo muslimy. Holčička navíc pod mužovým vedením označuje tyto lidi vulgárními názvy. Případ již řeší policie a podle zjištění deníku Aktuálně.cz také právníci Ministerstva vnitra.

Podle informací Ollopha Samorosta, který video v pátek ráno sdílel na Facebooku, už na autora videa míří desítky trestních oznámení.

„Zveřejnil jsem to proto, že mi to přijde naprosto alarmující," vysvětlil Seznam Zprávám. Upřesnil také, jakým způsobem se k videu dostal. Na základě tipu vyhledal profil autora a pod falešným účtem ho požádal o přátelství. Následně video stáhl, zveřejnil a začaly na něj reagovat stovky lidí.

Ze záběrů vyplývá, že otec se pravděpodobně dopustil trestného činu, a to ne pouze jednoho. „Povinností rodiče je dbát na rozumový, citový a mravní vývoj dítěte. Podněcování dítěte k nenávisti vůči lidem, kteří žijí v ČR, je porušením této povinnosti. Nabízí se trestněprávní odpovědnost rodiče stejně jako rodičovská. K ochraně všeobecného prospívání slouží orgán sociálněprávní ochrany dětí, který by se měl videem, respektive jednáním rodiče zabývat," uvedla pro server Romea.cz právnička Klára Kalibová z organizace In Iustitia, která se zabývá problematikou násilí z nenávisti.

Případem se už také zabývá policie. „Pracujeme se všemi verzemi. Zjistili jsme to z veřejných zdrojů a předali jsme video kolegům z místního oddělení, kteří se tím zabývají," řekl Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Reklama

Doporučované