Hlavní obsah

Otevřená muzea a galerie v hradeckém kraji lákají na nové výstavy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Galerie moderního umění v Hradci Králové dnes po přestávce způsobené pandemií koronaviru zahájila provoz instalací Dalibora Bači Za kulisou. Další vlna rozvolňování začala platit v pondělí 11. května.

Článek

Mnohá muzea a galerie ale mají pondělí jako zavírací den, proto otevřela až dnes. ČTK to sdělili zástupci těchto institucí.

Ve vstupní hale budovy hradecké galerie moderního umění (GMU) vznikla izolovaná komora, ve které Dalibor Bača v příštích devíti měsících prožije tři týdny života. V GMU jsou k vidění i přerušené výstavy Matyáš Chochola Dějiny lidstva a Petra Malinová Z úcty k hlíně. Knihovna a studovna GMU jsou pro veřejnost až do odvolání uzavřené.

Dalibor Bača chce instalací nazvanou Za kulisou upozornit na zahlcenost společnosti informacemi, jejichž množství podle něj vede spíše k chaosu a šíření dezinformací. Umělec si naordinoval mediální půst, ticho a tmu, které jsou nezbytné pro proniknutí za onu kulisu, vyplynulo z vyjádření zástupců galerie.

Instalace Dalibora Bači Za kulisou potrvá do 31. března 2021. Návštěvníci se budou moci jen domnívat, co se uvnitř komory děje ani nebude jasné, jestli je uvnitř.

Dnes otevřela také historická budova Muzea východních Čech (MVČ) na Eliščině nábřeží v centru Hradce Králové. Muzeum nabízí přerušené výstavy Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole a také výstavu Uprostřed Koruny české - gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250-1550. Přístupná je opět také muzejní badatelna a společenskovědní a přírodovědecká knihovna. Od pátku 15. května muzeum zpřístupní novou výstavu „Není obraz jako obraz - vybraní nakladatelé školních obrazů 19. a 20. století“.

Znovuotevření Muzea války 1866 na Chlumu, které spadá pod MVČ, je kvůli rekonstrukci stále uzavřené. To platí i pro rozhlednu a infocentrum na Chlumu. Neuskuteční se také tradiční bitevní ukázka ke 154. výročí bitvy na Chlumu u Hradce Králové. Opatření v souvislosti s koronavirem nedovoluje připravit program v plánované podobě. Organizátoři museli významně zredukovat program.

Dnes obnovily provoz také muzea v Rychnově nad Kněžnou nebo Jiráskovo muzeum v Hronově na Náchodsku.

Návštěvy galerií a muzeí jsou stále možné jen za dodržování přísných hygienických pravidel. Některé kulturní instituce v hradeckém kraji po dobu uzavření zpřístupnily své výstavy a další aktivity na internetu.

Reklama

Doporučované