Hlavní obsah

Otevřete okénko a dostanete zmrzlinu. Na D10 vznikl unikátní drive-thru

Foto: Iva Špačková, Seznam Zprávy

Zmrzlina do okénka občerství rodiny cestující z Prahy do Krkonoš, ale i řidiče, kteří spěchají z práce ve Škodovce domů a nechtějí se moc zdržovat.

Reklama

Na dálnici D10 u Bakova nad Jizerou vznikl u odpočívadla za Mladou Boleslaví unikátní zmrzlinový drive-thru.

Článek

Na místě stánku s občerstvením umístěným pod vyřazeným letadlem Iljušin Il-18D vybudoval v rámci přestavby celého areálu František Vágner český unikát. Stačilo pár změn a tržby malého občerstvení raketově stouply.

Vágner, který má zkušenosti s logistikou, pivovarnictvím či cestovním ruchem, je zvyklý jednat rychle. Letoun, v němž skomírala restaurace, koupil letos v březnu i s přilehlými pozemky a okamžitě se pustil do rekonstrukce celého areálu. Jako první šel na řadu právě i stánek se zmrzlinou.

Motoristům sice sloužil řadu let a oblíbili si ho, avšak dostat se k oblíbené zmrzlině bylo krkolomné zvlášť pro rodiny s malými dětmi, u nichž museli rodiče dávat pozor, aby nevběhly pod projíždějící auta.

+10

„Hned jsem věděl, že to musí fungovat jinak. Na dálnici je to o rychlosti, takže žádné fronty a čekání a navíc strach, že vám dítě cestou za zmrzlinou skočí pod auto. Stánek má tak nyní dvě výdejní okénka – jedno pro řidiče, kteří chtějí jen rychle profrčet, vzít si do ruky zmrzku a pokračovat dál, a druhé pro pěší, kteří se chtějí trochu zdržet, odpočinout si a v klidu si dát třeba něco většího k jídlu,“ vysvětluje třiačtyřicetiletý podnikatel.

Řidiči si podle něj na nový systém rychle zvykli a začali ho hojně využívat. „Je to dobré. Rád si sem po práci na zmrzlinu zajedu,“ říká Tomáš Horák z okénka škodovky, která u stánku zastavila na necelou minutu.

„Já to vidím poprvé, trochu jsem nevěděla, kudy k okénku jet, protože mě zmátla auta parkující o kus vedle, tak jsem se nejdřív zařadila za ně a nic se nedělo, ale příště už to budu vědět. Líbí se mi to a vyhovuje mi, že nemusím přebíhat s dětmi, přišlo mi to tu dřív trochu nebezpečné,“ popisuje Lucie Nováková.

Vágner si nový koncept pochvaluje. „Tržby stouply o sto procent,“ dokládá účinnost jednoduchých změn postavených na poutací ceduli, jízdním pruhu pro auta jedoucí na zmrzlinu a dvou oddělených okénkách.

Zmrzlinový drive-thru je však podle něj jen malým zlepšením v přestavbě celého areálu, který má sloužit jako oáza pro děti i dospělé na cestě z Prahy do Krkonoš či Jizerských hor, v níž se zabaví, nasytí a odpočinou si před další cestou.

Na místě, kde od roku 1986 stojí jako atrakce turbovrtulový letoun, který předtím létal pro Československé aerolinie, jsou nyní vedle zmrzlinového stánku nové parkoviště, dětské hřiště, stánek s hotovkami, posezení pro zhruba 40 lidí, toaleta a zábavní prostor, v němž si zájemci mohou vlézt do starého autobusu, policejního či hasičského auta nebo obdivovat staré veterány a závodní trucky.

Vozový park má doplnit ještě tramvaj, limuzína či policejní loď. Zhruba za dva měsíce má být v letadle, které bylo ještě před rokem oblečeno do barev Kofoly a nyní propaguje závodní stáj Buggyra Racing, kterou Vágner jako jejich fanoušek sponzoruje, přestavěna vnitřní restaurace. V příštím roce chce podnikatel dokončit parkoviště a dále vybudovat nabíjecí stanici pro elektromobily.

Investice přišla Vágnera na desítky miliony korun a nepočítá s tím, že by se mu za jeho život vrátila.

„Peníze vydělávám jinde, zde je to moje hobby. Letadlo mě nadchlo, už když jsem byl malý kluk, a tak jsem si říkal, že by byla škoda to tu nechat umřít. A protože mám rád americké věci a osobní dopravu, tak to zde vše propojuji a chci, aby se to líbilo dětem,“ dodává otec dvou dcer, z nichž starší už vypomáhá v místním občerstvení.

Reklama

Doporučované