Hlavní obsah

Co se změní od pondělí? Ministři se hádají, Babiš nemá názor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Nemám názor, říká premiér na otázku, zda se mají v pondělí otevřít obchody. Jasnou odpověď neumí dát ani ministr zdravotnictví.

Článek

Vláda nemá jasno v tom, zda od pondělí otevřít obchody. Rozvolnění plánuje ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), proti jsou ale někteří další členové vlády. Kabinet by se měl návrhem zabývat v pátek.

„Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou nejen pro Ministerstvo školství, tak jiné změny opatření (například otevření obchodů) nejsou možné,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Naopak podle něj bude potřeba návrat dětí do škol vyvážit například testováním ve firmách.

Proti otevření obchodů je i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Čísla jsou špatná, když se podíváte na to, jak vypadá situace, tak to na žádné uvolňování není,“ řekl Zaorálek. Jeho stranická kolegyně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nevidí prostor pro rozvolnění, když jsou „plné JIP a nejvyšší denní přírůstky široko daleko“.

Za Havlíčkovým plánem naopak stojí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) na otázku ohledně otevírání obchodů odpověděl, že to neumí říci. „Vláda nemá jednotný názor. Můj názor není žádný, já si vyslechnu všechny ve vládě a uvidíme,“ řekl premiér. Dodal ale, že situace je špatná a nejspíš neodpovídá tomu, aby se opatření uvolňovala.

Jasno nemá ani ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), rozhodnout se chce na základě doporučení ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Ten ale ani na opakované dotazy nebyl schopen říct, zda otevření obchodů podporuje. Ve středu uvedl, že to nepovažuje za rozvolnění a vyzval občany k dodržování protiepidemických doporučení. Ve čtvrtek na doplňující dotazy Seznam Zpráv také nedal jednoznačnou odpověď - řekl pouze, že je třeba zohlednit aktuální pandemickou situaci.

Ministr průmyslu Havlíček je ale přesvědčen, že otevření obchodů je dobrý krok. Personál obchodů by povinně musel nosit respirátory FFP2, zákazníkům by stačila rouška. Měl by být omezen maximální počet zákazníků. Podle Havlíčka návrh označila za přijatelný Rada vlády pro zdravotní rizika, kterou vede premiér.

„Považujeme to za jeden z kroků, které je dobré udělat. V pandemii už nelze pokračovat neustálými omezeními. Je to hodně o individuálním dodržování opatření, a shodli jsme se na tom, že i toto opatření chceme alespoň částečně povolit,“ řekl Havlíček.

Plán podporuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „I ze svého okolí vnímám to, že lidé říkají: My vlastně všechno seženeme pod jednou střechu ve velkých obchodních centrech, kde je nás ale hodně. Obávají se o svoje zdraví a radši by šli do menších obchůdků,“ myslí si ministryně.

Reklama

Doporučované