Hlavní obsah

Otřesená Británie. Z únosu a vraždy mladé ženy je podezřelý policista

Foto: Profimedia.cz

Takhle to nyní vypadá u domu podezřelého, policisty Wayna Couzense.

Reklama

Velkou Británií otřásá citlivá kauza. Sarah Everardová zmizela zhruba před týdnem, policisté při pátrání našli zatím neidentifikované ostatky. Z její vraždy teď Metropolitní policie podezřívá jednoho ze svých členů.

Článek

Šéfka londýnské policie Cressida Dicková vystoupila v pondělí na tiskové konferenci se smutnou zprávou. Policisté našli podle veřejnoprávní BBC po mnoha dnech rozsáhlého pátrání v lesích hrabství Kent ostatky, které by mohly patřit Sarah Everardové.

Britce, jež byla naposledy spatřena v jiholondýnském Claphamu minulou středu večer na bezpečnostních kamerách, a která po cestě od kamarádky zavolala svému příteli. Od té doby přestala reagovat na zprávy a volání rodiny a blízkých.

Podle policie není jasné, zda tehdy třiatřicetiletá marketérka nakonec dorazila domů v Brixtonu. Kamery ji zachytily zhruba v půli cesty. Komisařka Metropolitní policie Dicková uvedla, že o nálezu ostatků bezpečnostní síly informovaly rodinu pohřešované.

„Zmizení Sarah za těchto hrozných a podlých okolností je noční můrou každé rodiny,“ okomentovala vývoj Dicková s tím, že je „únos ženy na ulici v Londýně naštěstí velmi ojedinělá věc“. „Naprosto ale chápu, že i přesto budou mít ženy v Londýně i širší veřejnost, zejména tam, kde Sarah zmizela, obavy a možná i strach,“ dodala komisařka.

Podezřelý hned několikrát

Případ má nyní více šokujících rovin. Už samotné pátrání po mladé Britce hluboce otřáslo britskou společností. Zapojily se do něj stovky policistů, kteří prohledali oblast od jižního Londýna až po město Deal na kentském pobřeží. A to jak v podobě pátracích akcí, tak i chozením dům od domu.

Právě v Dealu policie zatkla podle listu The Times osmačtyřicetiletého Wayna Couzense. Policistu, jehož podezřívá z únosu a vraždy Everardové. Ostatky, které musí policie identifikovat, se našly v lese jen pár mil od Couzensova bydliště. To teď podle televize Sky News vyšetřovatelé prohledávají. V době zmizení Everardové byl policista mimo službu.

Couzens, ženatý otec dvou dětí, má u Metropolitní policie dobré postavení, pracoval mimo jiné pro ozbrojené jednotky chránící Westminster nebo zahraniční ambasády. V Kentu měl podle Timesů hlídat jadernou elektrárnu Dungenees a další choulostivá místa.

U Metropolitní policie začal pracovat zhruba před dvěma lety, dříve působil jako mechanik v rodinné podniku. Kromě vraždy Everardové jej policie podezřívá i z blíže nespecifikovaného vzbuzení veřejného pohoršení.

Podle zdroje The Times vyšetřovatelé prohledali Couzensovy telefony a počítače, aby zjistili případné spojení mezi ním a pohřešovanou. „Zatím bez důkazů. Nemůžeme si tím být stoprocentně jistí, ale zatím je hlavní linií vyšetřování to, že Sarah útočníka neznala,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

„Zprávy o tom, že byl zatčen člen Metropolitní policie jako podezřelý z vraždy Sarah, vyvolaly u veřejnosti i celé policie vlny šoku a hněvu. Jsme naprosto zděšení,“ uvedla ve čtvrtek Dicková. Kromě policisty byla zatčena i třicetiletá žena podezřelá z pomoci pachateli.

Pocit zrady

Případ teď detektivové postoupili Nezávislému úřadu pro policejní chování, neboť podezřelým je právě policista. A je otázkou, jak bude úřad dál postupovat. Celá kauza je totiž velice citlivá. Podle BBC by – pokud by se prokázalo, že vraždil skutečně Couzens – celou Metropolitní policii, od vedení až po řadové činitele, prostoupil silný pocit zrady.

Terčem největšího podrazu by ovšem v takovém případě podle policistů byli Britové. „Členové policie jsou velmi hrdí na svou práci, na to, že mají Londýňany chránit. A teď je tu situace, kdy je jeden z policistů podezřelý z vykonání úplného opaku tím nejhorším možným způsobem,“ uvedl domácí reportér BBC Daniel Sandford.

K případu, který ve Velké Británii velmi rezonuje, se vyjádřil i britský premiér Boris Johnson. Z vývoje vyšetřování je šokovaný a hluboce zarmoucený. „Moje myšlenky jsou stejně jako zbytku země s její rodinou a přáteli,“ uvedl na Twitteru na adresu pohřešované. „Musíme jednat rychle, abychom zodpověděli všechny otázky týkající se tohoto hrozného zločinu,“ dodal.

Lidé na sociálních sítích se dožadují odpovědí, mimo jiné „jak je možné, že v Londýně v roce 2021 může žena zmizet kolem deváté večer z povrchu zemského“.

Uživatelky sociálních platforem začaly také sdílet zkušenosti z vlastních cest domů. Kdy musely v ruce nosit klíče připravené k potenciálnímu útoku, aby se cítily bezpečněji, když je někdo na ulici sledoval.

„Jmenovala se Sarah Everardová. Šla prostě domů. Udělala všechno pro to, aby byla v bezpečí – měla zahalující oblečení, držela se hlavních ulic, zavolala partnerovi. Prostě šla domů,“ shrnula na Twitteru uživatelka Melinda Salisbury.

Reklama

Doporučované