Hlavní obsah
Online

Nákaza se v Česku dál rozpíná. Stačí pár týdnů vydržet, žádá Blatný

Foto: vláda.cz

Data nejsou dobrá a očkování vázne. Momentka z vlády, na snímku premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem epidemie koronaviru v Česku i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

Česko: Testy v sobotu odhalily 6755 nově nakažených koronavirem. Je to nejvyšší sobotní přírůstek od 9. ledna. Jak to vypadá v těch nejzasaženějších okresech, si přečtěte ZDE.

Česko: „Je možné, že budeme muset zpřísňovat některá opatření. Rozhodně musíme boj s virem zesílit. Já chci jen dosáhnout toho, aby to nebylo vnímáno, že bojuje jen vláda. Musíme bojovat společně a dodržovat opaření,“ uvedl v Partii na Primě ministr zdravotnictví Jan Blatný. Pohrozil i drakonickými opatřeními, pokud se situace nezlepší. Jaká by byla, ovšem neupřesnil. Na Twitteru pak občany požádal, ať ještě „pár týdnů vydrží“.

Česko: Dnes již bývalý poradce premiéra Roman Prymula zkritizoval vládu za to, že její ministři ventilují různé názory. Jeho slova zazněla v Otázkách Václava Moravce. Přitom ještě v pátek ráno Prymula tvrdil, že do médií již boj s pandemií komentovat nebude.

Německo: Policie v uplynulém týdnu vrátila od hranic s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko bezmála 16 tisíc lidí. Z nich více než 4500 se do Německa pokusilo vstoupit bez negativního testu na koronavirus.

Izrael: Země uvolnila část restrikcí. Do některých míst budou moci jen ti, kdo covid-19 prodělali nebo jsou proti němu očkovaní.

  • Tváří vlády v epidemii podle Babiše může být Smejkal, ten to neví

    Vláda potřebuje novou tvář, která by o epidemii koronaviru mluvila k veřejnosti, a tou by mohl být epidemiolog pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl v rozhovoru, který v neděli večer odvysílala televize CNN Prima News. Smejkal Primě napsal, že o tom slyší poprvé.

    „Potřebujeme nějakou novou tvář na epidemická opatření, jako byl Prymula minulý rok,“ řekl premiér. „Myslím si, že pan Smejkal by byl dobrá tvář,“ dodal. Uvedl také, že by byl rád, aby se Smejkal připojil k vládní radě pro zdravotní rizika.

    Premiér se vyhnul odpovědi na otázku, zda Smejkala ohledně jeho možné nové role oslovil. „My diskutujeme,“ řekl jenom. Smejkal o ničem takovém neví.

    „Slyším to poprvé. To je můj komentář,“ napsal televizi.

  • Británie chce urychlit vakcinaci, do července naočkovat dospělé

    Britská vláda dnes oznámila, že chce do konce července podat alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 všem dospělým lidem. Plán na urychlení očkovací kampaně představil tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock. Původně si Spojené království tento cíl stanovilo na konec srpna, píše agentura AP.

    Nový plán počítá i s očkováním pro všechny starší 50 let nebo se špatným zdravotním stavem do 15. dubna. Ti měli injekci podle předchozího plánu dostat do 1. května.

  • Očkování látkou od AstraZenecy v Česku dál drhne

    První vakcíny od firmy AstraZeneca dorazily do České republiky už 6. února, dosud přišlo přes 76 000 dávek. Aplikace se ale zatím dočkalo jen 6000 z nich. Podle Ministerstva zdravotnictví leží část viny na nedůvěře seniorů k účinnosti této látky. Podle zjištění Seznam Zpráv však senioři očkování AstraZenecou nebrzdí, většině ji ještě ani nenabídli. Podrobně v přiloženém textu.

  • Pár týdnů vydržet, znovu žádá ministr zdravotnictví

    Jan Blatný se zařadil po bok svých předchůdců, kteří žádali občany, aby restrikce vydrželi ještě pár týdnů.

  • Nemocnice v jižním Polsku je připravena přijmout pacienty ze Slovenska

    Nemocnice v jihopolském městě Nowy Targ je připravena přijmout pacienty s covidem-19 ze Slovenska. Rozhodnout však musí polská vláda, řekl podle agentury PAP malopolský vojvoda. Náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus tento týden oznámil, že Polsko je připraveno vyčlenit celkem 200 míst na jednotkách intenzivní péče pro slovenské pacienty.

    Polsko je po Rakousku další zemí, která kladně reagovala na nedávnou žádost Bratislavy o pomoc se zajištěním péče o pacienty s nemocí covid-19. Podle Kluse je připraveno pomoci také Maďarsko.

  • Starosta Nice volá po zpřísnění koronavirových opatření ve městě

    Starosta jihofrancouzského Nice v neděli vyzval k zavedení víkendového omezení pohybu v regionu kvůli prudkému nárůstu koronavirových infekcí. Francouzská vláda kromě toho zvažuje i přísnější zákaz vycházení, nová opatření by měla podle agentury AFP vyhlásit dnes večer nebo v pondělí.

    Nice má nyní nejvyšší přírůstek nákaz z celé Francie. Za poslední týden zde laboratoře potvrdily 740 nových případů na 100 000 obyvatel, což je třikrát víc než celostátní průměr.

  • Proti opatřením demonstrovalo na Václavském náměstí asi 300 lidí

    Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly odpoledne asi tři stovky lidí proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. „Policie zjistila porušení nařízení vlády, na místě bylo více lidí, než je povoleno, a někteří lidé neměli roušky,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

  • Lékárny ve středních Čechách mají vyprodané zásoby respirátorů

    Řada lékáren a prodejen ve středních Čechách vyprodala zásoby respirátorů, nové jim přijdou až během příštího týdne. Důvodem zvýšeného zájmu zákazníků je nová povinnost mít kvalitnější ochranu úst a nosu. Respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky na sobě mají být od půlnoci na úterý povinné na veřejných míst s větší koncentrací lidí.

    Zájemci o respirátory v neděli odpoledne nepochodili například v lékárnách v obchodním centru Futurum v Kolíně, rakovnickém hypermarketu Tesco, Bondy centru v Mladé Boleslavi nebo v Žežické ulici v Příbrami. Někde by mohly nové dorazit už v pondělí, jinde až ve středu.

  • Fakta: Jak probíhal tendr na testy pro školáky

    Seznam Zprávy získaly interní dokumenty a svědectví o tom, jak probíhalo výběrové řízení na dodávku antigenních testů, které měly umožnit rychlý návrat žáků a učitelů do škol.

    Získané materiály svědčí o tom, že soutěžící firmy měly minimální nebo dokonce žádný prostor, jak státu své služby podrobně představit a nabídnout. A stát jednal překotně, důvěryhodnost zájemců ověřoval dokonce až poté, co si vybral vítěze.

    Podrobnosti v přiložené zprávě.

  • Absolutní spravedlnost v očkování zařídit nelze, říká šéf praktiků Šonka

    Od prvního března klapne to, po čem dlouho volali. Tisíce praktických lékařů se naplno připojí k očkování proti covidu-19. Zájemci starší sedmdesáti let se nově mohou hlásit o vakcínu u doktora, na něhož jsou zvyklí. Jak to celé bude fungovat, popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

  • Z bezmála 600 testovaných studentů v Olomouci byl pozitivní jeden

    Pouze jeden pozitivní výsledek zachytily testy na covid-19 u bezmála šesti stovek studentů v Olomouci, kteří se tento týden jako první v zemi zapojili do pilotního testování pomocí kloktacích PCR testů. Na sociálních sítích to dnes oznámil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Testování se ve dvou vlnách v pondělí a ve čtvrtek zúčastnilo celkem 596 studentů čtvrtých ročníků olomouckých středních škol. Vzorky byly vyhodnoceny v úterý a pátek v laboratoři Fakultní nemocnice Olomouc.

  • Starosta Tachova: Náš okres nemohou zavřít, nemají tu policisty

    Starosta Tachova Ladislav Macák (Patrioti Tachova) nemá informace o tom, že by měl být jeho okres uzavřen. Tachovsko je aktuálně nejpostiženějším okresem v ČR a nemá nemocnici. Od minulého pátku omezila vláda pohyb v sousedních okresech Cheb a Sokolov a dále na Trutnovsku. „Nemohou nás zavřít, nemají tu policisty, kde by je vzali,“ řekl dnes Macák ČTK. Tachovsko by potřebovalo hlavně vakcíny a dezinfekci, kterou zatím města a obce kupují ze svého. Uzavření okresu nenavrhuje ani krajský hygienik a neví o něm ani hejtmanka.

  • Hamáček: Nemám informace o uzavírce dalších okresů

    Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Vláda by se podle něj měla v pondělí zřejmě zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření Ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje. Hamáček to dnes řekl v České televizi.

  • Německo vrátilo od hranic s Českem a Tyrolskem téměř 16 tisíc lidí

    Německá policie v uplynulém týdnu vrátila od hranic s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko bezmála 16 000 lidí. Z nich více než 4500 se do Německa pokusilo vstoupit bez negativního testu na koronavirus. Podle informací deníku Bild am Sonntag bylo od 14. do 20. února při vjezdu do Německa zkontrolováno přes 104 000 osob.

    Německá policie vracela z hranice také z důvodu absence dokladu o úspěšně provedené on-line registraci či proto, že lidé nespadali mezi skupiny s udělenou výjimkou pro vstup do země.

  • Praktici nemohou očkovat AstruZenecu, Vystrčil chce vysvětlení

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) žádá ministerstvo zdravotnictví o vysvětlení prohlášení o chybějící metodice pro očkování AstrouZenecou, které zaznělo v pořadu Otázky Václava Moravce.

  • Hamáček: O zrušení tendru na antigenní testy do škol musí rozhodnout vláda

    „O zrušení tendru na antigenní testy do škol musí rozhodnout vláda. Dostali jsme informaci, že musíme zařídit testy a měli jsme na to dva týdny. Ministerstvo zdravotnictví předalo ministerstvu vnitra seznam firem, které mají zájem testy zajistit. Teď čelíme různým otázkám a snažíme se na ně odpovídat. Nicméně my jsme svůj úkol splnili, firmy jsme oslovili, a vybrali jsme tu firmu, která byla schopna nám testy dodat do 28.2. Když to vláda nařídí, tak výběrové řízení zrušíme. Nicméně nechápu, proč má být zrušeno, když jsme postupovali podle nařízení vlády,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dodal, že zítra od premiéra očekává vysvětlení, proč má být výběrové řízení zrušeno.

  • Navzdory pandemii jsou v polském Zakopaném opět davy turistů

    Navzdory pandemii jsou sjezdovky kolem vyhlášeného polského střediska zimních sportů Zakopané o tomto víkendu opět plné lidí. Velká skupina návštěvníků podle policejní mluvčí nedodržuje koronavirová opatření a policie od pátečního odpoledne uložila více než 100 pokut. Informuje o tom dnes agentura DPA.

    Zakopané je oblíbené prázdninové místo na úpatí Tater. Před týdnem tam dorazily davy lidí a v médiích se objevily i záběry večírků rozjařených lidí na místní pěší zóně Krupówki, která představuje hlavní zábavní a nákupní ulici. Na rozdíl od Slovenska a České republiky jsou lyžařské vleky v Polsku v provozu a hotely mohou být otevřené s poloviční kapacitou.

  • Komunikace vlády ohledně opatření je nešťastná, míní Prymula

    Podle Romana Prymulu je komunikace ohledně vládních nařízení nešťastná. „Komunikace není šťastná. Jednotliví členové kabinetu nejsou schopni ventilovat jednotné názory, to je problém. I opozice má vinu na tom, že epidemie je vnímána politicky,“ řekl Prymula v pořadu Otázky Václava Moravce.

  • Blatný: Umisťování pacientů do tělocvičen je krizový scénář

    „Toto byl citát jednoho z kolegů z klinické skupiny a byl lehce vytržen z kontextu. Ve chvíli, kdy by došlo k vyčerpání vzácných zdrojů, dostali bychom se do situace, že v nemocnicích mohou být léčeni jen pacienti, co vyžadují intenzivní péči, tak v tu chvíli je potřeba zajistit pro ostatní pacienty alespoň základní péči. Musíme dělat vše proto, abychom byli i na tuto situaci připraveni. Je to krizový scénář, neznamená to, že budou umisťováni pacienti do tělocvičen, “ vyjádřil se Blatný k možnému umisťování pacientů do tělocvičen.

  • Blatný k tendru: Chci si poslechnout, jestli je něco zpochybněno

    „Chci si poslechnout, jestli je něco zpochybněno, ty, kteří výběrové řízení připravovali. Informaci mám jenom z médií, chci si to všechno poslechnout od těch lidí. Vraťme se ke standardním postupům a přestaňme dělat všechno rychle,“ vyjádřil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) svůj názor na výběrové řízení dodavatele antigenních testů do škol.

Reklama

Hlavní zprávy