Hlavní obsah

Ozbrojený muž na Havaji střílel na svého souseda. Domníval se, že jde o zvědavce

Hubbard míří zbraní na svého souseda.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

John Hubbard vytáhl zbraň na svého souseda. Myslel si, že se jedná o zvědavce, který v oblasti nemá co dělat.

Článek

Na sopkou postiženém havajském ostrově vytáhl John Hubbard zbraň na svého souseda a začal mu střílet nad hlavou. Agresora rozčílilo, že si Ethan Edwards prohlíží vyteklou lávu. Vyděšený muž křičel, že nedaleko místa bydlí. Evakuovaní lidé dostali povolení v průběhu dne zkontrolovat své domy v zasažené oblasti.

Záběry se podařilo natočit Patty Jonesové, která byla na cestě ze svého domova a na vytékající lávu poblíž bydliště se také přišla podívat.

Video: Zuzana Lachnitová, AP

„Muž zastavil svoje auto a vylezl z něj ven. Předpokládala jsem, že se jde podívat na lávu jako všichni ostatní. Najednou ale vytáhl zbraň, v tu chvíli jsem nemohla nic dělat. Hlavně jsem neočekávala, že by se něco takového mohlo stát,“ řekla Jonesová.

John Hubbard požadoval po Jonesové a po Edwardsovi stojícím poblíž ní, aby mu odpověděli, kde žijí. Přitom všichni byli sousedé ze stejné čtvrti Leilani Estates, jen se v ten okamžik nepoznali. Žena vypověděla, že její dům stále stojí, ale Hubbardovi dům spálila láva tentýž den, kdy na ně zaútočil.

Soud obvinil Johna Hubbarda z bezohledného chování, z teroristické hrozby a dalších jiných činů. Prokurátor muže obvinil i z nedovoleného držení zbraní a střeliva.

Ethan Edwards, na kterého pachatel střílel, napsal agentuře AP, že se zúčastní Hubbardova předběžného slyšení. Údajně ale netuší, jestli bude muset svědčit.

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Ve venkovské čtvrti Leilani Estates panuje napětí, protože v oblasti od začátku května vytéká láva ze sopky Kilauea. Zničila už zhruba šest stovek domů.

Video: AP, Reuters

„Myslíme na všechny ty lidi z postižených oblastí. Všichni si prochází velmi stresovým obdobím,“ uvedl Mitch Roth, prokurátor ostrova Havaj. Rothova kancelář mimo jiné projednává případy rabování, krádeží a několik případů lidí, kteří neoprávněně pronikali do nebezpečných oblastí.

Reklama

Doporučované