Hlavní obsah

Pacientů s covidem je v nemocnicích nejméně od října, teď se vrátí operace

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Covid pozitivních pacientů hospitalizovaných v českých nemocnicích je dnes nejméně od poloviny října. Nyní čeká zdravotníky další zátěž – začnou pracovat na odložených zákrocích.

Článek

Nemocnice v Chebu, která na podzim na vrcholu pandemie byla nejvíce postiženou, se už zotavuje. V přepočtu na 100 000 obyvatel má navíc Chebsko jen 23 covid pozitivních pacientů za týden, což je momentálně nejméně z celého Česka.

„Zhruba ze dvou třetin se nám podařilo dostat nemocniční kapacity do stavu před pandemií. V té zbývající části si třeba personál vybírá ještě volno. V zásadě se ale už postupně vracíme do běžného stavu,“ říká tiskový mluvčí chebské nemocnice a Nemocnice Karlovy Vary Vladislav Podracký.

V Chebu i Karlových Varech se momentálně otevírají oddělení, která donedávna musela sloužit jako covidová. Jedná se například o ortopedické oddělení v Karlových Varech nebo gynekologicko-porodnické oddělení v Chebu.

V českých nemocnicích bylo ve středu poprvé od poloviny října méně než 3 000 pacientů s prokázaným covidem-19. V těžkém stavu je 622 hospitalizovaných, což je nejméně od 20. prosince.

Ačkoli pacientů hospitalizovaných s covidem-19 ubývá, nemocnice pravděpodobně čeká další vytížení. Kvůli obnovování plánovaných zákroků se totiž postupně znovu naplní.

„Necovidových pacientů postupně přibývá. Najíždíme už na výkony, které byly zastaveny v průběhu pandemie. Objem plánovaných výkonů se také prudce zvyšuje, což souvisí s navyšujícím se počtem hospitalizací. Vytížení nemocnic v následujících měsících bude velmi vysoké, ale už trochu jiným způsobem,“ dodal Podracký.

Na vrcholu pandemie podobně jako chebská nemocnice zažívala krizi i Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Zlínský kraj má momentálně stále nejvyšší týdenní přírůstek covid pozitivních – 332 na 100 000 obyvatel.

Na nemocničních stavech se relativně vysoký týdenní přírůstek však nijak zásadně nepodepisuje. I tady nemocnice zvládá v denním režimu více lůžek uvolnit než obsazovat.

„Dlouho jsme se pohybovali okolo 150 covid pozitivních pacientů hospitalizovaných ve zlínské nemocnici. Dnes jsme na úrovni kolem 120. Je to spíš pozvolný pokles, ale situace se zlepšuje. Pravděpodobně nám to i umožní zrušit některé covidové stanice a překlopit je zpět do normálního režimu. Umožňuje nám to také už druhý týden dělat některé plánované výkony,“ potvrdil mluvčí zlínské nemocnice Egon Havrlant.

„Na vrcholu pandemie, který jsme u nás prožívali na začátku listopadu a potom na začátku ledna, kdy to bylo podobné. V té době jsme měli stovky našich zdravotníků na neschopence a k tomu bylo kolem dvou stovek nemocných s covidem. Dnes máme pouze zhruba 20 zaměstnanců, kteří jsou kvůli covidu v izolaci. Na tom se určitě podepisuje očkování,“ dodává.

Poklesem hospitalizací pod 3 000 v rámci celé země, k čemuž dnes došlo, podmínil počátkem března tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) možnost výraznějšího rozvolňování protiepidemických opatření. Současný šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) podmiňuje otevření dosud zavřených obchodů poklesem nových případů covidu-19 pod 100 za sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel. Dnes odpoledne o tom bude jednat vláda.

Reklama

Doporučované