Hlavní obsah

Pakt ČSSD a Zelených se bortí. Sjezd vypudil zastánce koalice z funkcí

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spolupředseda Zelených Michal Berg míní, že předvolební spolupráce s ČSSD, o níž se vyjednávalo několik měsíců, je po výsledcích sjezdu sociálních demokratů nepravděpodobná.

Článek

Sociální demokraté a Zelení v uplynulých měsících směřovali ke spolupráci před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Definitivně mělo rozhodnout nově zvolené vedení sociálních demokratů. Jenže po víkendovém sjezdu ČSSD je takový volební pakt nepravděpodobný.

Z nejužšího vedení vypadli hlavní zastánci společné kandidatury - Michal Šmarda a Tomáš Petříček, který prohrál s Janem Hamáčkem boj o post šéfa ČSSD. Petříček měl být pro Zelené navíc příslibem toho, že sociální demokraté už po volbách nebudou chtít spolupracovat s hnutím ANO.

Staronový lídr ČSSD Hamáček na sjezdu navíc uvedl, že krajské organizace nebudou mít přípravu kandidátních listin se Zelenými povinnou. V překladu - nepůjde o plnokrevné spojenectví obou stran, ale maximálně o dohody v jednotlivých regionech.

Změnu nálady u sociálních demokratů vnímá i spolupředseda Zelených Michal Berg.

„Zastánci spolupráce v bývalém vedení ČSSD - jako Michal Šmarda a Tomáš Petříček - už v novém předsednictvu neusednou. Naopak uspěli lidé jako pan Onderka, kteří už dříve byli našemu paktu méně naklonění. Po sjezdu se situace posunula. Ukázalo se, že členská základna sociálních demokratů stojí spíše za těmi, kteří projevují menší ochotu k naší společné kandidatuře. Budeme si nad tím muset sednout a zhodnotit aktuální stav,“ řekl Berg Seznam Zprávám.

Je podle něj téměř vyloučené, že by Zelení přistoupili na Hamáčkem zmíněnou cestu - tedy možnost, že by se sociální demokracií spolupracovali jen v některých krajích. „Tato varianta by pro mě a naše kraje byla těžko přijatelná. Tento způsob by řešitelný nebyl,“ uvedl Berg.

Klíčové podle něho je i to, že předsedou strany se nestal Petříček, který dopředu deklaroval nevoli znovu spolupracovat s hnutím ANO po podzimních volbách na vládní úrovni. Podle lídra Zelených zvítězil na sjezdu tábor, k němuž mají Zelení dál.

„Sociální demokracie se vydala konzervativním směrem, což znamená, že pravděpodobnost kompatibility se Zelenými je nyní menší než za předchozího vedení ČSSD,“ dodal.

Reklama

Doporučované