Hlavní obsah

Ohrožený Petříček: Na funkci ministra nelpím. Zadní vrátka si nedělám

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček prohrál souboj s Janem Hamáčkem o funkci předsedy ČSSD. Ve funkci ministra zahraničí ho může brzy nahradit současný šéf kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček neuspěl v boji o post šéfa ČSSD. To jej brzy může stát křeslo ministra.

Článek

Tomáš Petříček je jedním z poražených sjezdu ČSSD. Souboj o post předsedy s Janem Hamáčkem prohrál hned v prvním kole a končí i jako řadový místopředseda strany.

Podle zdrojů Seznam Zpráv se po jeho konci ve vedení strany chystá i vyhazov z Ministerstva zahraničí - do Černínského paláce by se měl vrátit někdejší šéf Lubomír Zaorálek.

Petříček v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznává, že ve velké politické hře zůstal sám. „Miloš Zeman mi nemůže přijít na jméno. Premiér si na mě v poslední době nenašel čas,“ říká Petříček v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nelitujete nakonec, že jste do kandidatury na předsedu ČSSD šel?

Nelituji. Chci poděkovat všem, kteří mě podporovali. Dva měsíce jsem vedl živou debatu o směřování a budoucnosti strany. Delegátům sjezdu jsem nabídl alternativu a mohli si svobodně vybrat.

Překvapilo vás vyřazení už v prvním kole? Byl to jeden z důvodů, proč jste už nekandidoval ani na místopředsedu ČSSD?

Především gratuluji novému vedení sociální demokracie. Čekají nás těžké volby, česká politika potřebuje silnou, levicovou, proevropskou stranu. Mé rozhodnutí pramenilo z toho, že nový předseda má mít možnost vybrat si své nejbližší spolupracovníky.

Bude vás neúspěch stát místo ve vládě? Šel jste do kandidatury s tímto rizikem?

Vždy jsem vnímal moji práci na Ministerstvu zahraničí jako službu naší zemi. Na této židli jsem nikdy netrval, vždy jsem stál za svými názory. Pokud to někomu nevoní či nevonělo, je to na něm. Já vždycky držel základní hodnoty naší zahraniční politiky a bránil zájmy naší země.

Vy osobně máte zájem pokračovat ve vládě?

Jsou věci, které chci ještě dodělat. Bude ale záležet na tom, jak se nové vedení ČSSD k věci postaví.

Už o tom s vámi mluvil staronový předseda Jan Hamáček?

Zatím nemáme naplánovanou žádnou schůzku. Nelpím na své pozici. Chci se držet zásad, které mě po celou dobu vedly k tomu, jakým směrem vést českou zahraniční politiku - tedy směrem k pevnému ukotvení země v EU a NATO. Prosazoval jsem i hodnoty lidských práv, nehodlám na tom nic měnit, byl jsem v tom konzistentní.

Slyšel jsem, že v poslední době velice ochladly vaše vztahy s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Je pravda, že se s vámi přestal bavit? Souviselo to s vaším zájmem chopit se vedení sociální demokracie?

Premiéra jsem žádal o schůzku, protože jsem měl několik témat, která jsem s ním chtěl probrat. Schůzka zatím neproběhla.

Patří k důvodům premiérovy nevole vůči vám to, že na rozdíl od ostatních ministrů mnohem hlasitěji kritizujete ruský zájem podílet se na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech?

Je otázka na pana premiéra, proč nenašel čas na schůzku s členem vlády. Zda šlo o konkrétní témata nebo o předsjezdové napětí. Vždy jsem říkal, že v případě Dukovan je třeba zohledňovat bezpečnostní dopady, nikdy jsem v tomto svůj pohled nezměnil.

Kritizoval jste i neopatrné nákupy ruské vakcíny Sputnik V. Mohlo vás i toto u premiéra a prezidenta vyřadit ze hry?

Vakcína není o politice. Z toho se nesmí dělat politika. Celou věc musí posoudit pouze odborníci, vakcína musí projít standardním schvalovacím procesem jako jiné vakcíny. Když projde, není problém takovou vakcínu používat. Jakýkoliv tlak na udělení výjimky pro ruskou vakcínu Sputnik považuji za nebezpečný.

Nemělo by být pro Českou republiku varováním, jakou politickou nestabilitu způsobily ruské vakcíny na Slovensku?

To tedy mělo. Vůbec si neumím představit, že by lékaři měli očkovat standardně neschválenou vakcínou, to je naprostý nesmysl. Když jsem se v minulosti nechával očkovat, nikdy mě ani nenapadlo přemýšlet nad tím, čím se vlastně nechávám očkovat. Vždycky jsem měl naprostou důvěru v to, co mi lékař podává. Pokud z toho teď uděláme politiku, povede to k nedůvěře veřejnosti, což si rozhodně nepřeji. My máme veřejnosti naopak vysvětlit, že očkování je nejlepší cesta ven z této krize.

Jak velkou roli sehrál prezident Miloš Zeman v tlaku na váš odchod z vlády, který se v kuloárech považuje za velice pravděpodobný?

S prezidentem jsem nehovořil. Je zřejmé, že se neshodneme na řadě věcí. Pokud se bavíme o Dukovanech a očkování, jediné možné řešení je vycházet z doporučení odborníků. Tak jsem já vždycky postupoval, než jsem učinil nějaké politické rozhodnutí. Snad se tak budou řídit i ostatní v daných věcech.

Zítra bude mít v Blesku prezident Zeman rozhovor. Očekáváte, že vás vyzve k odchodu z vlády?

Je pravda, že mi pan prezident nemůže přijít na jméno. Očekávám, že kritika přijde. Je to ale záležitost ČSSD, která si to musí vyřešit. Pokračuji ve své práci, kterou vnímám jako službu, nelpím na tom.

Spekuluje se, že na vaše místo by měl nastoupit Lubomír Zaorálek. Řešili jste to už?

Nechci spekulovat, s Janem Hamáčkem jsem se o tom nebavili, zatím mě nekontaktoval. Je to teď interní záležitost sociální demokracie, nelze to řešit přes média. Novému vedení strany přeji úspěch.

Měl jste být pražským lídrem pro sněmovní volby. Platí to i po sjezdu?

O tom bude rozhodovat pražská organizace, která mě zatím jen navrhla jako lídra kandidátky do Sněmovny. Bude i záležet, jak se rozhodne nové vedení strany.

Odchod do diplomacie zvažujete?

O tom nepřemýšlím, zadní vrátka si nedělám. Jestli něco, chci se více věnovat rodině.

Přemýšlel jste o tom, že byste z ČSSD vystoupil a přešel do jiné strany? Možná jste se setkal s názorem, že by vás lidé volili v jiné straně, ale kvůli vám ČSSD volit nebudou…

O přestupu z ČSSD nepřemýšlím. V sociální demokracii jsem 20 let, jsem nadále přesvědčený, že Česko levicovou stranu hájící zájmy zaměstnanců potřebuje. Co se týká vaší otázky, já zase od řady lidí slyšel, že kdybych vedl ČSSD já, naopak by stranu volili. Po prohrané bitvě nikam neodcházím, nezanevřu na stranu, nejsem oportunista. Mým vzorem je v tomto Vladimír Špidla, který i po odchodu z funkce premiéra pro sociální demokraty nadále pracoval.

Reklama

Doporučované