Hlavní obsah

Pálavské vinobraní má limit 20 000 lidí za den, platí i loňské vstupenky

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Pálavské vinobraní v Mikulově na Břeclavsku, které dnes začalo na mikulovském náměstí i na místním zámku, může za den navštívit maximálně 20 000 lidí.

Článek

„Pořadatelé se na tomto limitu vzhledem ke kapacitě prostor, kde se festival koná, domluvili s hygieniky i ministerstvem zdravotnictví,“ řekl za pořádající společnost Mikulovská rozvojová Dominik Ryšánek.

„Na jednoho návštěvníka musí připadat prostor dva čtvereční metry. Kdo si koupil vstupenku on-line, má jistotu, že se na festival dostane. Pokud se ale povolený počet návštěvníků naplní, zastavíme prodej na pokladnách přímo na místě,“ uvedl Ryšánek a dodal, že internetový předprodej skončil o půlnoci na dnešek.

Nezbytnou součástí letošních opatření je také důsledná kontrola bezinfekčnosti, tedy buď ukončeného očkování, prodělané nemoci nebo platného testu. Místa konání jsou od sebe oddělená, lidé se ale budou prokazovat pouze jednou - při prvním vstupu do prostor festivalu. „Na ruku dostanou pásek, který na rozdíl od jiných let bude prokazovat právě to, že splňují kritéria bezinfekčnosti,“ řekl Ryšánek.

Festivalový program začal dnes odpoledne na mikulovském náměstí slavnostním zahájením. Vyrazila odtud také družina ozbrojenců, kteří večer přivážejí krále Václava IV. „Tato tradiční součást programu vychází z reálné historické události, kdy na podzim roku 1403 jednotka ozbrojenců z mikulovského hradu vysvobodila krále Václava IV. z vězení ve Vídni,“ poznamenal Ryšánek.

Slavnostní průvod městem, při němž bude krále doprovázet i herečka Chantal Poullain v roli královny, je na programu v sobotu v poledne. Po celé tři dny je připraven nejen kulturní program, který bude zahrnovat různé hudební styly na šesti hudebních scénách, ale také desítky stánků s vínem, burčákem i gastronomickými specialitami.

Jaká bude návštěvnost letošního vinobraní, pořadatelé předem nechtějí odhadovat. Svou roli bude hrát to, že nedaleké Znojmo letošní velké vinobraní zrušilo, ale také obavy některých lidí z hromadných akcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované