Hlavní obsah

Palestinci dvakrát protestovali proti Izraeli, 180 jich bylo zraněno

Palestinská demonstrace v pásmu Gazy.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Páteční protesty v Pásmu Gazy si vyžádaly 180 zraněných Palestinců. Během dne proběhl i protest proti výstavbě nových židovských osad.

Článek

V Pásmu Gazy u hranice s Izraelem bylo při střetech s izraelskými vojáky zraněno 180 Palestinců. S odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Gaze o tom informoval izraelský list The Times of Israel. Kromě tohoto protestu se podle agentury Reuters konal protest také na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Palestinci na místě demonstrovali proti konfiskaci území a výstavbě židovských osad.

Palestinci v Gaze pravidelně demonstrují u hranice s Izraelem proti izraelské blokádě a požadují možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Při demonstracích, jež se konají od března, většinou v pátek, izraelští vojáci usmrtili asi 170 Palestinců, z nichž desítky patřily k radikálnímu hnutí Hamás, které v Gaze vládne. Zabit byl za tu dobu jeden izraelský voják.

Dnešního protestu v Pásmu Gazy se zúčastnilo asi 5000 Palestinců, 180 z nich bylo zraněno, přičemž někteří byli postřeleni, uvedl web The Times of Israel. Mezi zraněnými je podle ministerstva zdravotnictví v Gaze desetiletý chlapec a zdravotnice. Izraelská armáda se k situaci nevyjádřila. Podle izraelského zpravodajského serveru Ynet někdo hodil směrem k izraelským vojákům granát, zatímco další demonstranti posílali k hranici balonky s hořlavinami. Palestincům se rovněž podařilo sestřelit izraelský dron se slzným plynem. Žádný izraelský voják podle serveru nebyl zraněn.

Výstavba nových židovských osad

Ještě předtím se na okupovaném Západním břehu Jordánu ve vesnici Rás Karar s izraelskou policií střetly stovky Palestinců protestující proti výstavbě židovských osad na palestinském území. Izraelské bezpečnostní složky použily slzný plyn a gumové projektily, přičemž více než deset Palestinců zranily, uvedla agentura Reuters.

V úterý izraelský soud právně uznal židovskou osadu na soukromém palestinském pozemku, jejíž výstavbu dříve neschválila izraelská vláda.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují.

Osady na okupovaném území Palestinci označují za nelegální a zcela v rozporu s možností vytvořit po boku Izraele palestinský stát. Stejné stanovisko zaujímá i značná část mezinárodního společenství. Izrael tvrdí, že osidluje historická území, kde Židé vždy žili.

Reklama

Související témata:

Doporučované