Hlavní obsah

Palestinci nepřijmou žádný mírový plán předložený USA, řekl Abbás po návštěvě Macrona

Abbás po schůzce s Macronem řekl, že Palestinci nepřijmou žádný mírový plán předložený USAVideo: AP

 

Reklama

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás po návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Paříži řekl, že Palestina nepřijde žádný mírový plán předložený Spojenými státy.

Článek

Palestinci nepřijmou žádný mírový plán předložený USA. Řekl to palestinský vůdce Mahmúd Abbás po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži.

Abbás také prohlásil, že Spojené státy kvůli tomuto kroku nemohou nadále působit jako zprostředkovatel blízkovýchodních mírových rozhovorů.

Macron souhlasí s tím, že USA svým rozhodnutím oslabily své postavení v řešení izraelsko-palestinského konfliktu. „Američané se dostali na okraj a já se budu snažit neudělat totéž," řekl prezident.

Macron zdůraznil, že Francie se nechystá uznat Palestinu jednostranně, protože si nemyslí, že by to bylo účelné. Prezident také řekl, že Francie palestinský stát uzná „v pravou chvíli” a ne pod tlakem.

USA byly dosud hlavním prostředníkem snah vyřešit konflikt mezi Izraelci a Palestinci. Mírové rozhovory ale několik let stagnují.

Minulé americké administrativy se držely názoru sdíleného většinou ostatních zemí, velvyslanectví měly v Tel Avivu a status Jeruzaléma nechávaly na výsledek mírových jednání. Trump tuto praxi opustil a dal příkaz k přesunu ambasády do Jeruzaléma.

Reklama

Doporučované