Hlavní obsah

Palestinka, která udeřila izraelského vojáka, byla propuštěna z vězení

Ahida Tamímíová byla spolu s matkou propuštěna po osmi měsících z izraelského vězení.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Palestinská dívka Ahida Tamímíová byla spolu se svou matkou propuštěna z izraelského vězení po odpykání osmiměsíčního trestu.

Článek

Palestinská dívka odsouzená za loňské napadení dvou izraelských vojáků byla propuštěna z vězení po odpykání osmiměsíčního trestu, který jí v březnu uložil soud. Nyní sedmnáctiletá Ahida Tamímíová se díky videozáznamu události, který se rozšířil na sociálních sítích, stala pro mnohé Palestince hrdinkou.

Incident se odehrál 15. prosince ve vesnici Nabí Sálih u Ramalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Dívka nejprve jednoho vojáka několikrát udeřila rukou a nakopla a pak se obořila i na druhého. Záznam, který pořídila matka tehdy šestnáctileté Ahidy, byl následně zveřejněn na Facebooku, kde se stal velkým hitem.

Ahida čelila 12 obviněním, včetně násilného útoku, a hrozilo jí až několik let vězení. Nižší trest dostala díky tomu, že přistoupila na dohodu navrženou prokuraturou a před soudem přiznala vinu. Vojáka napadla kvůli zabití svého bratrance. Toho zastřelili izraelští vojáci poté, co byl jeden z nich zasažen kamenem do hlavy.

Soud potrestal rovněž osmi měsíci vězení i matku Tamímíové. Oběma zároveň uložil pokutu - Ahidě 5 tisíc šekelů (asi 30 tisíc korun) a matce šest tisíc šekelů.

Soudní stíhání palestinské dívky se setkalo se silnou kritikou ze strany obhájců lidských práv a vyvolalo nevoli v řadě zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované