Hlavní obsah

Památkáři věří, že získají peníze na opravu zámku v Litomyšli

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Památkáři věří, že se jim na třetí pokus podaří získat peníze na rozsáhlou opravu zámku v Litomyšli a blízkého Panského domu.

Článek

Kromě dotace ze státního programu Národní kulturní dědictví by mohli s žádostí uspět i v evropském Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Tím by se původně očekávaná částka 375 milionů korun zvýšila o dalších 244 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Lucie Bidlasová.

Z programu Národní kulturní dědictví se má na zámku upravit část interiérů, vytvořit expozice Historie divadla a zejména opravit vnější fasády se sgrafity. Peníze budou sloužit také na obnova Panského domu, vše musí být hotové do konce roku 2027.

Z evropské dotace by se platila obnova další části interiérů zámku, oprava střechy, úprava zázemí pro návštěvníky, zabezpečovací technika, expozice nazvaná Proč je zámek UNESCO a digitalizace. Tento projekt se musí uskutečnit do konce roku 2023.

O výsledku žádostí o dotace se památkáři dozvědí zřejmě v březnu příštího roku. Hned potom chtějí zahájit zadávací řízení na stavební úpravy a tvorbu expozic.

NPÚ se na obnovu zámku a Panského domu v minulosti dvakrát nepodařilo získat evropskou dotaci. Památkáři uvedli, že projekty s požadovanými dotacemi celkem přes 250 milionů korun byly dobře připravené, ale doplatily zvláště na to, že objekty nejsou v havarijním stavu.

Zámek v Litomyšli je cennou ukázkou úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí. Byl postaven v 60. až 80. letech 16. století Vratislavem z Pernštejna jako dar pro manželku Marii Manrique de Lara. Pernštejnské renesanční sídlo doplnily v 17. a 18. století barokní úpravy provedené dalšími majiteli, Trauttmansdorffy a Waldstein-Wartenbergy, za účasti předních barokních umělců. Unikátem je dochované zámecké rodinné divadlo z roku 1797. Na seznam UNESCO byl zámek zapsán v roce 1999. Vloni jej navštívilo více než 53.000 lidí, letos kvůli epidemii covid-19 a souvisejícímu omezení festivalu Smetanova Litomyšl za celou sezonu 26.641.

Reklama

Doporučované