Hlavní obsah

Vandal věděl, co dělá, říká o poničení památníku Wintonových dětí jeho autor. Emocionální škoda je nevyčíslitelná

Vypátrat pachatele nebude jednoduché, na místě totiž nejsou kamery.Video: Marek Martinovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Památník Rozloučení, který na pražském Hlavním nádraží připomíná rodiče takzvaných Wintonových dětí, někdo poničil. Policie případ vyšetřuje jako poškození cizí věci. Škoda zatím nebyla vyčíslena.

Článek

„Oznámení jsme přijali dnes ráno v 7:00. Policisté na místě zjistili, že se zakládá na pravdě. Místo zadokumentovali a nyní probíhá vyšetřování,“ uvedl v neděli mluvčí pražské policie Jan Rybanský pro Seznam. Podle něj zatím policie událost vyšetřuje.

Podle autora památníku Jana Huňáta musel pachatel přijít na místo s jasným úmyslem památník poškodit. Rozsah poškození skleněného odlitku podle něj vyžadoval cílenou snahu sklo rozbít. „Vyloženě musel vědět, co dělá,” řekl Huňát Seznamu.

Vandal musel podle Huňáta k poškození použít nějaký nástroj jako šroubovák nebo páčidlo a opakovaně do skla udeřit. „Člověk po kapsách běžně nic takového nenosí,” domnívá se Huňát.

Škoda, která na památníku vznikla, je navíc podle autora nenávratná a jeho skleněná část se musí vytavit znovu. „Problém je, že kdyby se poškozené sklo dalo do pece a speklo, otisky rukou by se zničily a roztekly,” řekl Seznamu Huňát. „Člověk si říká, proč to někdo udělal? Je něco jiného, když jde kolem někdo opilý a hodí flašku, nebo když je to cílené,” dodává autor k celému incidentu. Podle něj by materiální škoda mohla přesáhnout 100 tisíc korun.

Nevyčíslitelná je ale podle novinářky Judity Matyášové – která se tematikou tzv. Wintonových děti dlouhodobě zabývá – škoda emocionální. Projekt totiž vznikl díky úsilí potomků rodičů, kteří se museli, mnohdy už navždy, rozloučit se svými dětmi.

Právě rodičům, kteří svěřili životy dětí do rukou Nicolase Wintona, je také památník věnován a Wintonovy děti a jejich potomci ho sami navrhovali. Huňát poté celý projekt zrealizoval.

„Jedna z nejtěžších věcí byla jim to oznámit, protože je to něco, co si přáli hodně dlouho. Sháněli na památník peníze po celém světě,” líčí Matyášová. Příbuzné Wintonových dětí o celé události informovala právě ona.

Mluvčí policie uvedl, že materiální škodu zatím nelze odhadnout.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Ačkoliv policie se o poškození památníku dozvěděla teprve dnes ráno, podle Matyášové mohlo poškození vzniknout dokonce už před týdnem. Podle Huňáta si však kolemjdoucí nemuseli všimnout, že jde o poškození, nýbrž si mohli myslet, že jde o součást instalace.

Právě Matyášová také celou věc ohlásila na policii poté, co poškozenou skleněnou tabuli vyfotila a posléze zveřejnila na Facebooku redaktorka České televize Lea Surovcová. Ta o Wintonových dětech natočila časosběrný dokument.

Památník věnovaly Wintonovy děti Českým drahám, a ačkoliv se nachází na jednom z nejfrekventovanějších míst na pražském Hlavním nádraží, autor památníku Jan Huňát i novinářka Judita Matyášová Seznamu potvrdili, že na místě nejsou žádné kamery. Není tedy jisté, zda se pachatele podaří dopadnout.

„Jsem zvědavá, jestli se vůbec podaří zjistit, kdo to udělal. Já doufám, že ano,” řekla Seznamu Matyášová s tím, že je zároveň spokojená s profesionálním přístupem policie.

Památník znázorňuje dveře vlaku, jak vypadaly v roce 1939, a na skle v jeho okně jsou vyvedené otisky rukou dětí a dospělých. Je to poslední vzpomínka, kterou mnohé děti na své rodiče mají. Památník byl odhalen před dvěma lety.

Sir Nicholas Winton zachránil 669 židovských dětí, které odvezl vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Rodiny zachráněných dětí většinou za války zahynuly.

Reklama

Doporučované