Hlavní obsah

Památník Terezín se znovu otevře veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Památník Terezín se ve čtvrtek otevře veřejnosti. Muzeum očekává, že návštěvníků budou jen desítky denně. Letos památkou prošlo zhruba 73 400 lidí, což je asi 24 procent loňské návštěvnosti.

Článek

ČTK to dnes řekl mluvčí památníku Stanislav Lada.

Brány jedné z nejnavštěvovanějších památek v Ústeckém kraji se zavřely během koronavirové pandemie na podzim podruhé. Úplně zrušen kvůli tomu byl tradiční pietní akt k uctění obětí nacistické perzekuce na národním hřbitově. Terezínská tryzna se letos nekonala poprvé od roku 1946.

Všechna pracoviště památníku během uzavření fungovala ve zvláštním režimu. „Někteří, pokud to charakter jejich práce dovoloval, přešli na práci z domova, jiní pokračovali v každodenním docházení do práce. Zaměstnanci v přímém návštěvním provozu, jako jsou například průvodci, vykonávali práci jinou, zejména v souvislosti s podzimní údržbou areálu. Vzdělávací oddělení začalo pracovat na online vzdělávacích programech pro školy,“ uvedl Lada.

Ve čtvrtek se vstupy do všech objektů otevřou. Všude jsou připraveny bezkontaktní stojany s dezinfekcí a platit bude nouzový návštěvní řád. Vstup bude umožněn pouze se zakrytím úst a nosu, personál bude upozorňovat na nutnost hygieny rukou a na dodržování rozestupů. „I nadále platí zákaz konzumace potravin uvnitř našich objektů. Množství osob ve skupinách je omezeno na deset a do vnitřních muzejních prostor může vstoupit najednou maximálně 40 osob, což odpovídá 1 osobě na 15 metrů čtverečních,“ uvedl mluvčí.

V zimních měsících očekává památník nižší návštěvnost, ve všední dny desítky denně, o víkendech kolem 150 až 200. S většími organizovanými skupinami ani cizinci se nepočítá. Prohlédnout si lidé mohou výstavu k 75. výročí osvobození nacistických represivních táborů v Terezíně a Litoměřicích, která je v předsálí kina na Malé pevnosti. Na prosinec se připravuje otevření nové výstavy.

Zřizovatelem památníku je Ministerstvo kultury, které pokrylo ztráty za ušlý zisk z příjmu za vstupné během období uzavření. Žádné zaměstnance organizace nepropustila, má jich 134.

V letech 1940 až 1945 zavlekli nacisté do policejní věznice pražského gestapa v terezínské Malé pevnosti, terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích přes 200 000 vězňů z řady evropských zemí.

Reklama

Doporučované