Hlavní obsah

Pamatujete si modré a bílé kostičky Sevy? Postavíte z ní robota ovládaného přes tablet

Pořad Byznys zblízka a v něm rozhovor s Janem Látem ze společnosti Beneš a Lát.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tradiční české hračky ze Semil uspěly v USA i Kanadě a teď chtějí dobýt východní trhy. Legendární stavebnici Seva navíc čeká podstatná změna. Stane se z ní didigální interaktivní hra ovládaná z tabletu.

Článek

Jen málokterý dnešní třicátník či čtyřicátník si z dětství nevybaví stavebnici Seva. Modré dílky s bílými spojnicemi se v malé továrně u Semil začaly poprvé vyrábět před 40 lety a před revolucí byly téměř povinnou výbavou školních družin či školek.

V nenápadném závodě u Semil se stavebnice vyrábí dodnes. I když už pod jiným majitelem. Krachující podnik totiž v roce 2005 převzala společnost Beneš a Lát, výrobu „retrohraček“ znovu oživila a snaží se s nimi prorazit v zahraničí.

Jiné barvy a směr digitál

Stavebnice navíc doznala podstatných změn a ty největší ji teprve čekají. Jiný je například materiál. „Všichni si pamatujeme ze školní družiny, že všechny ty dlouhé spojky měly ulámané špičky. Také je velký tlak na zdravotní nezávislost,“ vysvětluje Jan Lát, místopředseda představenstva Beneš a Lát.

Stavebnice také dostala jiné tvary a jiné barvy a teď ji čeká krok do digitálního světa. „My bychom ji rádi rozvinuli o modul, který bude programovatelný a ovládatelný na dálku,“ říká Lát s tím, že stavebnice bude schopná reagovat na jednoduché pokyny jako „jeď“ nebo „sviť“ a dodává, že i když tradiční stavebnice rozvíjejí dětskou motoriku a představivost, je jasné, že konkurence tabletů je obrovská a toto představuje možnost oba světy propojit.

Kromě tradičních stavebnic vyrábí firma v Krkonoších i další hry a hračky – spojovací pro ty nejmenší, logické pro ty nejstarší. Z jejího portfolia jsou například stavebnice Montisystem, magická tabulka či blokové skládačky.

Své produkty vyváží do USA, do Kanady, ale teď se chce více orientovat na východní trhy, kde mají české hračky stále dobré jméno.

Hračky jsou ale pro firmu Beneš a Lát jen okrajovou záležitostí. „Naše obraty v oblasti stavebnice jsou řádově 30 milionů korun ročně, v celém obratu to představuje asi čtyři procenta,“ vysvětluje Lát s tím, že hlavními produkty firmy jsou odlitky a strojírenské výrobky pro automobilový průmysl.

Reklama

Doporučované