Hlavní obsah

Pandemie nepolevuje. USA hlásí rekordy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Za poslední týden přibylo celosvětově přes milion nových případů nákazy koronavirem, nemocnice se tak podle WHO mohou brzy potýkat s nedostatkem kyslíku.

Článek

„Mnoho zemí aktuálně čelí problémům se zásobami kyslíku, poptávka výrazně převyšuje nabídku,“ cituje The Guardian šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse. Světová zdravotnická organizace zakoupila na 14 tisíc kyslíkových koncentrátorů, tedy přístrojů, které slouží pro obohacení vzduchu kyslíkem. V příštích několika týdnech je chce WHO rozeslat do 120 zemí světa. Podle dat organizace se má v příštím půl roce na trhu objevit okolo 170 tisíc podobných přístrojů.

Spojené státy americké

S pandemií nadále prohrává americký kontinent, strmě rostoucí čísla nových případů hlásí Spojené státy i Latinská Amerika. USA tento týden potvrdily druhý nejvyšší denní nárůst nově nakažených, za den jich přibylo nejméně 34 700. Jde o nejvyšší číslo od 26. dubna, kdy za 24 hodin počet případů vzrostl o 48 529 nakažených. Americké státy New York, Connecticut a New Jersey tak v reakci na nelepšící se situaci nařídily dvoutýdenní karanténu lidem, kteří přijedou z oblastí Spojených států s vysokou mírou nákazy.

Karanténu státy oznámily ve středu. „Lidé z těchto tří států prošli peklem a zpět a poslední věc, co bychom měli udělat, je vrátit se zpět do té doby,“ cituje BBC guvernéra státu New Jersey Phila Murphyho. Dvoutýdenní karanténa se týká lidí, kteří přijíždějí ze států Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Severní Karolína, Jižní Karolína, Washington, Texas a Utah.

Florida a Texas společně s Kalifornií zaznamenaly tento týden rekordní nárůst nových případů. Například v texaském městě Houston byly podle Guardianu už ve středu téměř plné nemocniční kapacity. V Kalifornii, která má nejvíce nakažených v USA, dokonce jejich počet vzrostl za dva dny o 69 %, téměř 40milionový stát jich eviduje přes 88 500. Guvernér Gavin Newsom 18. června nařídil povinné zakrývání nosu a úst.

Podle analytiků z Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) Univerzity ve Washingtonu by počet obětí ve Spojených státech mohl 1. října dosáhnout hranici 180 000, tedy o 22 tisíc méně, než institut původně předpovídal. IHME také odhaduje, že pokud si alespoň 95 procent Američanů bude na veřejnosti zakrývat ústa a nos, podaří se tak zachránit nejméně 33 tisíc životů.

Mexiko

Blízko smutnému rekordu bylo také Mexiko, které zaznamenalo druhý nejvyšší nárůst počtu obětí za 24 hodin, ve středu v souvislosti s covid-19 zemřelo 947 lidí. Počet nakažených v zemi se blíží 200 tisícům. Počet obětí v Latinské Americe nadále roste, v říjnu by podle odborníků mohl dosáhnout 390 tisíc, dvě třetiny z celkového počtu připadají na Mexiko a Brazílii.

Brazílie

Latinskoamerická země je hned po Spojených státech nejhůře zasaženou zemí. A to přestože tamní vláda provádí málo testů, a tak se do statistik spoustu případů covid-19 nedostane. Země s 210 miliony obyvatel je stále v růstové fázi epidemie. Odborníci očekávají její vrchol v červenci. Od počátku pandemie země eviduje více než 1,2 milionu nakažených obyvatel.

Německo

Reprodukční číslo v Německu náhle prudce stouplo poté, co se nákaza objevila na největších jatkách v zemi v okrese Gütersloh. Nakazilo se tam více než 1500 lidí. Nejlidnatější Severní Porýní-Vestfálsko tak skončilo v karanténě. Ve čtvrtek už ale Institut Roberta Kocha hlásil, že reprodukční číslo už je opět pod hodnotou jedna.

Eiffelova věž otevřena

Ve Francii pokračuje uvolňování protipandemických opatření. V Paříži například od čtvrtka znovu otevírá jedna z dominant hlavního města - Eiffelova věž. Po třech měsících si návštěvníci budou moct opět vystoupat 674 schodů, výtah však zůstává stále zavřený.

Austrálie

Australská armáda pomůže s rychlým testováním obyvatel melbournského předměstí, kde se objevilo nové epicentrum nákazy. Asi tisícovka vojáků bude chodit od vchodu ke vchodu a zdarma nabízet test na covid-19. Ambulance se budou nacházet nejdále 50-100 metrů od domů.

Reklama

Doporučované