Hlavní obsah

Pandemie přijde největší pojišťovnu na deset miliard. A bude možná hůř

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Testování, očkování nebo péče o pacienty s covidem-19 přijdou VZP na téměř 10 miliard korun.

Reklama

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má ještě rezervy, které naspořila před pandemií covidu-19. Přesto v tuto chvíli odhaduje, že letos bude v propadu ve výši 7,5 miliardy korun.

Článek

Na bezmála deset miliard korun odhaduje největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP letošní platby související s pandemií koronaviru v Česku.

Podle materiálu, který v pondělí projednali členové správní rady, se očekává, že například léčba pacientů s covidem-19 bude stát 6,4 miliardy korun, testování 1,4 miliardy a třeba platby za očkování 1,3 miliardy.

Jenže pojišťovna předpokládá, že situace se během roku může ještě výrazně změnit. Podle toho, jak se bude epidemie koronaviru vyvíjet. A je tedy možné, že ze svého rozpočtu nakonec bude muset VZP platit ještě více.

„Rizikem zůstává pravděpodobnost růstu nákladů nad rámec zdravotně pojistného plánu v případě výrazného zhoršení pandemické situace nebo v případě dalšího navyšování úhrad rozhodnutím ministerstva zdravotnictví, respektive vládou s dopady v řádu miliard korun,“ uvádí se ve zmíněném materiálu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Místopředseda správní rady VZP Jiří Běhounek, který je také poslancem za ČSSD, však upozorňuje ještě na jeden detail. Není podrobněji jasné, nakolik vyjde očkování nebo distribuce vakcín proti covidu-19. Na druhou stranu podle Běhounka dochází k poklesu péče, což by mohlo pojišťovnu vyjít na méně peněz.

To zmiňuje také členka správní rady VZP Soňa Marková (KSČM). „Problém je, že nemocnice i další poskytovatelé zdravotní péče odkládají takzvanou zbytnou péči a to se následně projeví zhoršením stavu a zdraví pacientů, a tedy i většími náklady,“ napsala Marková.

Lékař Rostislav Vyzula, který rovněž sedí ve správní radě VZP a je také poslancem za ANO, pak uvádí, že zmíněné dopady pandemie koronaviru jsou pro rozpočet pojišťovny ještě přijatelné.

Všeobecná zdravotní pojišťovna také počítá s tím, že kvůli pandemii se zvýší počet nezaměstnaných zhruba o 325 tisíc lidí. A kvůli dalším dopadům tak přijde na pojistném zhruba o 16,9 miliardy korun.

Částečně se jí podaří vykrýt zvýšením plateb za státní pojištěnce – tedy za děti nebo seniory. Od začátku roku 2021 se zvýšila platba o 200 korun na 1 767 korun. Díky tomu VZP získá podle tohoto materiálu okolo 17,8 miliardy korun.

Marková odhaduje, že ani toto navýšení nejspíše nebude stačit. „Je třeba jednat o další valorizaci plateb za státní pojištěnce, případně o dalších přímých platbách od státu tak, aby nedošlo k destabilizaci nebo kolapsu systému financování zdravotnictví,“ uvedla Marková.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má ještě úspory, které naspořila před pandemií covidu-19. Přesto v tuto chvíli odhaduje, že letos bude v propadu ve výši 7,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované