Hlavní obsah

Papež zbavil úřadu chilského kněze, který je podezřelý ze zneužívání dětí

V květnu podalo rezignaci kvůli krytí zneužívání 34 chilských biskupů.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Vatikán zbavil úřadu chilského kněze Cristiana Prechta, který je podezřelý z pohlavního zneužívání dětí a v roce 2012 byl již jednou potrestán kvůli nevhodnému chování vůči nezletilým. Podle agentury AFP to oznámilo arcibiskupství v chilské metropoli. Chilská prokuratura uvedla, že kvůli uvedeným problémům je vyšetřováno 158 osob působících v katolické církvi v Chile, včetně duchovních.

Článek

Papež František v sobotu vydal dekret, jímž zbavil reverenda Cristiana Prechta Baňadose „statusu duchovního” a zároveň i „veškerých povinností, které jsou spojené se svěcením”, sdělilo santiagské arcibiskupství ve svém oznámení.

AFP zároveň upozorňuje, že Cristiana Prechta v Chile považují za symbolickou osobnost obrany lidských práv během vojenské diktatury Augusta Pinocheta v letech 1973 až 1990. V tomto období měla junta na svědomí životy více než 3 200 lidí.

Chilská katolická církev již jednou v roce 2012 Cristiana Prechta zbavila kněžského úřadu na pět let poté, co vatikánská Kongregace pro nauku víry ověřila a potvrdila vyšetřování, které označilo jako „pravděpodobné informace o nevhodném chování vůči plnoletým i nezletilým osobám”.

Oběti kněze nedávko také obvinily z toho, že zatajoval skutečnosti o pohlavním zneužívání páchaném osobami působícími v chilské katolické církvi v uplynulých desetiletích.

Reklama

Doporučované