Hlavní obsah

Pardubické sídliště Polabiny město revitalizuje již 21 let

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice budou příští rok pokračovat v revitalizaci sídliště Polabiny, které postupně vznikalo v 60. letech a je největší v celém kraji. Opravy veřejných prostranství začaly před 21 lety a zatím stály 325 milionů korun.

Článek

Sídliště Polabiny je v druhém městském obvodu, kde žije více než 20 tisíc obyvatel. Kromě Polabin je tam ještě sídliště Cihelna. V polovině minulého století byly na většině území nynějšího obvodu pole a louky.

V příštím roce bude v Polabinách úprava a obnova pokračovat v ulici Karla Šípka. Náklady budou 8,6 milionu korun. Město požádá o dotaci ze Státního fondu podpory investic, která by mohla pokrýt až 50 procent nákladů.

Vozovka a chodníky v ulici Karla Šípka dostanou nové povrchy. Projekt počítá s využitím travnaté refýže pro kolmá parkovací stání, nové mají být i přístřešky na kontejnery, na přechodu pro chodce u křižovatky s ulicí Jiřího Potůčka přibude ostrůvek pro zvýšení bezpečnosti chodců.

„Cílem revitalizace veřejných prostranství je nejen zlepšení prostředí na sídlišti a přeměna monofunkčního sídlištního celku v atraktivní polyfunkční část města, ale také zklidnění dopravy a navýšení počtu parkovacích míst,“ řekl Hejný.

Hlavní výstavba skončila v Polabinách v 80. letech, tehdy nepočítala s tak velkým nárůstem dopravy. Při regeneraci veřejných ploch proto vznikají parkovací místa, k tomu se rekonstruují komunikace, revitalizuje se veřejná zeleň, budují se nová dětská hřiště.

Reklama

Doporučované