Hlavní obsah

Pardubický kraj vybral projektanty pro obnovu další části pardubického zámku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Modernizace pardubického zámku bude po dokončení pernštejnské expozice pokračovat vybudováním návštěvnického centra, stálých expozic a společenského sálu.

Článek

Krajští radní vybrali tento týden projektanty dalších dvou etap. „Nový společenský sál i návštěvnické centrum jsou významné součásti budoucího provozu v této národní kulturní památce, a proto jsme jim věnovali velkou pozornost. Jejich architektonické řešení formou studie vytvořili Eva Jiřičná a Petr Všetečka a pro další stupně projektové dokumentace budou jejich návrhy závazné,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Letos kraj dokončí obnovu hlavního paláce pro pernštejnskou expozici Východočeského muzea za více než 110 milionů korun. Na investici přispívá Evropská unie. Na ně navážou další etapy, na které chce kraj také získat dotace. „Předpokládaná hodnota první etapy návštěvnického centra a stálých expozic činí podle studie 60 milionů korun a odhad nákladů na společenský sál je 120 milionů korun,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr (ODS).

Severní křídlo paláce bude pro rekonstrukci sloužit společenskému a kulturnímu životu. Společenský trakt zahrnuje reprezentativní sál pro více než 200 lidí ve třetím podlaží a foyer včetně zázemí pro catering, šatny a hygienické zázemí ve druhém podlaží.

Budova č. p. 3 na nádvoří zámku, kde je dnes Východočeská galerie, se promění na návštěvnické centrum, budou v ní rovněž stálé expozice Východočeského muzea

Reklama

Doporučované