Hlavní obsah

Pardubický kraj získá nálezy z archeologických průzkumů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hejtmanství společnost v minulosti vinilo ze zadržování nálezů a zvažovalo i jejich soudní vymáhání, archeologové uváděli, že nic neporušili a jde o nedorozumění a selhání komunikace.

Článek

Pardubický kraj se dohodl s obecně prospěšnou společností Labrys, která dělala řadu archeologických průzkumů v regionu, na předání nálezů krajským sbírkovým institucím. Uzavřená smlouva stanovuje závazné termíny včetně předání nálezových zpráv.

Po řadě jednání se uskutečnila prohlídka uskladněných nálezů za účasti ředitele Východočeského muzea v Pardubicích, archeologů a zástupce Archeologického ústavu Akademie věd. „Výsledkem je smlouva o předávání a přebírání movitých archeologických nálezů, kde jsou dohodnuty termíny postupného předávání u výzkumů, které byly ukončeny. Jedná se celkem o 82 ukončených akcí,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro majetek, investice a kulturu Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Například nálezy a nálezová zpráva z revitalizace zámeckého návrší z Litomyšle, která byla ukončena v roce 2015, mají být odevzdány do 31. ledna 2022. Další nálezy z dokončených výzkumů pak nejpozději do ledna 2023.

Archeologové v Litomyšli objevili například pozůstatky domů ze sklonku 15. století, které patřily do zástavby města z dob Kostky z Postupic. V sousedství piaristické koleje našli středověké jádro se sklepem, na kterém byl postaven mladší dům z přelomu 18. a 19. století. Nálezy zachycují vývoj historické parcely od osídlení města ve 13. století do 19. století. Objevy u muzea zmapovaly objekt, který zanikl po požáru ve 30. letech 17. století.

Majitelem nálezů je Pardubický kraj. Měly by být uložené hlavně ve Východočeském muzeu v Pardubicích, které k tomu má dostatečné depozitáře.

Reklama

Doporučované