Hlavní obsah

Pašeráci lidí chtějí, aby uprchlíci dál vyplouvali na moře, říká český expert na migraci

Kdo způsobil současnou migrační krizi?Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropa platí daň za nezvládnutou humanitární krizi v Sýrii, popsal Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci. Tehdy se rozjel obrovský byznys a pašeráci se stále snaží na uprchlících vydělávat.

Článek

Podle statistik této organizace největší počet žadatelů o azyl vůbec řeší Turecko - a trvá to už několik let. Dostává za to finanční pomoc od Evropské unie.

„Současnou krizi vyvolali Italové, respektive nová italská vláda,” říká Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci. A to tím, že některé lodě nevládních organizací odmítá pouštět do svých přístavů. Počty uprchlíků jsou ale podle něj výrazně nižší než v letech 2014 a 2015.

„Pokud by tohle v Itálii zaznělo před několika lety, nebo i v loňském roce, že za půl roku do Itálie dopluje méně než 20 tisíc lidí, tak by všichni hovořili o obrovském úspěchu,” zmínil v Rozhovoru dne Jan Schroth.

Migrace a jak ji zvládat je teď hlavní téma evropských politiků. Budou ho řešit i na summitu, na který se zástupci 28 zemí Evropské unie chystají už ve čtvrtek. Na nedělním minisummitu v Bruselu společné řešení nenašli.

V čem jsou uprchlíci, kteří teď do Evropy připlouvají, jiní? Z jakých zemí nejčastěji pocházejí a co od života na kontinentu čekají? Celý Rozhovor dne s Janem Schrothem si můžete pustit ve videu uvnitř článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované