Hlavní obsah

Pastelkovné, porodné… Lidovci představili sliby i ambice získat 50 procent

Foto: Seznam Zprávy

Zahájení lidovecké kampaně v Paláci Charitas. Roušky byly samozřejmostí.

Reklama

Necelý měsíc před krajskými volbami odstartovali ostrou kampaň i lidovci. „Klidná síla“ jde do voleb sama i v koalicích a ráda by v říjnu získala až tři hejtmany.

Článek

Vylidňování venkova, nedostupná lékařská péče v některých regionech nebo zhoršující se životní prostředí. Problémy, které chtějí v krajích vyřešit, představili kandidáti KDU-ČSL v pátek ve svém Paláci Charitas.

„Jsme stranou, která je v krajích poměrně silná, tam, kde jsme ve vedení, ukazujeme, že umíme kraje dobře spravovat, z hlediska rozvoje krajského majetku, správy rozpočtů, zdravotnictví i pomoct těm, kteří si sami pomoct nedokážou,“ odstartoval kampaň předseda strany Marian Jurečka.

Chceme přes 50 procent

Lidovci pro krajské volby namíchali lídry ze zkušených matadorů i začínajících politiků. Představení kampaně odpálili hejtmanem Jiřím Čunkem. „Chceme získat přes 50 procent, tak jsem raději ve Zlíně, protože tady se volí, než v Praze,“ vzkázal Čunek svým spolustraníkům na dálku a doporučil jim, ať nečtou průzkumy, které je jen zdržují od veslování k vítězství ve volbách.

Kromě Zlínského kraje jdou lidovci do voleb jako samostatný subjekt jen na Vysočině a v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V ostatních regionech kandidují v koalici, většinou s TOP 09, ODS, STAN nebo různými nestranickými sdruženími. Každý region si proto jde do voleb s vlastním heslem. Jihočeši nabízejí například Marshallův plán pro jižní Čechy, jehož součástí se má stát i porodné či pastelkovné.

V Ústeckém kraji zase „vědí, kde soudruzi na kraji udělali chybu“, v Olomouckém kraji budou „spolehliví v těžké době“, na jihu Moravy zase chtějí „přestat přírodu jen ždímat“.

Kromě kandidátů na hejtmany představila KDU-ČSL i své zájemce o křesla senátorů. Ve volebním obvodě Kladno kandiduje bývalý náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který se chce stát senátorem proto, že demokracii v současné době vnímá jako nemocnou. „Senát je pojistkou demokracie proti zvůli oligarchy. Já se budu snažit zpevnit hradby demokracie.“

Lidovci uspořádali zahájení kampaně ve svém Paláci Charitas na pražském Karlově náměstí. Součástí představení byla pečlivě nacvičená choreografie, kterou dávali dohromady dlouhé minuty před začátkem přímého přenosu do médií. Přísně sladěný měli i dress code. Ten se netýkal jen žlutých triček, ale také roušek. Roušky vlastní výroby museli nechat v kapse a na pódiu se představit ve sladěných chirurgických ústenkách, které nerušily estetiku.

S Jermanovou do koalice určitě ne

Lidovci by se po volbách rádi dostali do vládní koalice ve všech krajích. Kromě obhajoby hejtmanského křesla ve Zlínském kraji by předseda Jurečka rád pro svoji stranu získal ještě alespoň jednoho či dva další hejtmany. „Jsem pokorný a nohama na zemi,“ uvedl.

Při dotazu na to, s kým do koalice určitě ne, už tradičně použil floskuli o komunistech a extremistických stranách. Hnutí ANO se v krajích nechce úplně vyhnout, ale ani se mu hnát do náruče. „Umím si představit třeba pokračování naší společné koalice v Moravskoslezském kraji, která dobře funguje. V jiných krajích by to asi bylo individuální, protože je hodně krajů, kde se hnutí ANO chová podivně. A vím, že určitě bychom nešli do koalice s paní Jermanovou ve středních Čechách,“ dodal.

Reklama

Doporučované