Hlavní obsah

Patnáct tisíc litrů vody a 63 hasičů. V Austrálii poprvé do ostrého boje s ohněm nasadili dopravní letadlo

Australští hasiči poprvé nasadili upravený model Boeingu 737.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Celosvětovou premiéru zažil upravený Boeing 737, který byl vůbec poprvé nasazen do hasičské operace proti požáru v otevřené přírodě. Australský hasičský sbor jej využil pro shoz vody i přepravu hasičů.

Článek

Model 737 je dopravním letadlem o doletu na krátkou a střední vzdálenost, jeho první let proběhl již v roce 1967. Aerolinkami je dodnes využíván, ty největší vlastní stovky kusů.

Ve čtvrtek a v pátek byl poprvé využit pro hašení, hasiči ze státu Nový Jižní Wales na jihozápadě Austrálie nasadili dvoumotorové proudové letadlo do zásahu proti stepnímu požáru.

Na palubě Boeing nesl přes 15 tisíc litrů vody, které byly shozeny na rozšiřující se ohně. Mluvčí hasičského záchranného sboru Nového Jižního Walesu Chris Garlick sdělil stanici BBC, že průběh operace byl nanejvýš uspokojivý. Letoun totiž kromě vody přepravoval i třiašedesát hasičů.

„Boeing 737 má dostatečnou kapacitu na to, aby shazoval velké množství vody a protipožárních přípravků. Jedná se o původně dopravní letadlo, takže může na palubě přepravovat určitý počet osob. Je to víceúčelové řešení, jsme nadšení,” řekl Garlick.

Požár, se kterým se australští hasiči vypořádávali, si nevyžádal žádné oběti na životech. Výrazně ale poničil více než tisíc a půl hektarů lesů a stepí.

Reklama

Související témata:

Doporučované