Hlavní obsah
Online

Až 10 tisíc eur. Za očkování mimo pořadí hrozí na Slovensku pokuta

Foto: Profimedia.cz

Očkování na Slovensku.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Zdravotnickým zařízením na Slovensku bude hrozit pokuta do 10 tisíc eur (262 tisíc korun), pokud při očkování proti covidu-19 upřednostní zájemce mimo pořadí. Schválením změny příslušného zákona o tom dnes rozhodl parlament.

- Británie kvůli nové variantě koronaviru objevené v Brazílii od pátku zakáže příjezdy ze zemí Jižní Ameriky a Portugalska, informuje dnes zpravodajský portál BBC. Přicestovat do země budou moci pouze britští a irští občané nebo cizinci, kteří mají v Británii právo na dlouhodobý pobyt, pro ně však bude platit povinnost uchýlit se po svém příjezdu na deset dní do izolace, oznámil ministr dopravy Grant Shapps.

- Druhý rok pandemie covidu-19 by mohl být těžší než první. Varoval před tím krizový expert Světové zdravotnické organizace Mike Ryan s poukazem na rychlost šíření koronaviru zejména na severní polokouli a na šíření nakažlivějších mutací.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Jednání předsednictva německé CDU dominovalo téma pandemie

    Večernímu jednání předsednictva vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové před nadcházejícím volebním sjezdem dominovalo téma pandemie nemoci covid-19. Na tiskové konferenci to řekl generální tajemník strany Paul Ziemiak. CDU si v sobotu vybere nového předsedu, který nahradí dosavadní šéfku Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, sjezd bude kvůli koronaviru online.

  • Arabský rekordman Libanon přitvrdil. Lidé nesmějí ani do supermarketu

    V Libanonu dnes začal platit jedenáctidenní nepřetržitý zákaz vycházení. Nejnovější opatření, která jsou nejpřísnější od začátku pandemie, Libanon zavedl kvůli strmému nárůstu infikovaných, informovala agentura AP.

  • Česko pošle Severní Makedonii ochranné pomůcky proti covidu

    Česká republika v pondělí pošle humanitární pomoc do Severní Makedonie. Zásilka v hodnotě přes pět milionů korun bude obsahovat ochranné prostředky, které mají této balkánské zemi pomoci v boji s nemocí covid-19. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Rudolf Kramář z Hasičského záchranné sboru ČR (HZS ČR). Je to první humanitární pomoc, kterou letos hasiči organizují.

    Severní Makedonie požádala o materiální pomoc prostřednictvím Evropské unie. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poskytnutí pomoci schválil ve středu.

    Zásilka bude obsahovat 18 000 respirátorů FFP2, 108 000 roušek a 5000 ochranných obleků. „O víkendu bude zásilka zabalena a připravena na transport, aby mohla v pondělí v ranních hodinách vyrazit ze základny Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně,“ uvedl Kramář. Do místa určení v severomakedonské Skopji podle něj pomoc dorazí ve středu.

  • Je už třetí znepokojivou variantou viru. Po Británii a JAR přišla z Brazílie

    Britský premiér Boris Johnson ve středu odpoledne prohlásil, že Spojené království zavádí kroky k ochraně země před „brazilskou variantou“. Nedávno objevená verze koronaviru je podobně znepokojivá jako ta britská a jihoafrická.

  • Itálie hlásí 17 246 nových případů

    V Itálii se od počátku pandemie potvrdilo 2,34 milionu nákaz koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil předloni koncem roku v Číně. Za poslední den oznámila ve středu Itálie 17 246 nákaz (o den dříve 15 774) při 160 585 provedených testech (o den dříve to bylo 175 429 testů). Počet pozitivních testů tak činil 10,7 procenta (o den dříve devět procent). V počtu celkem odhalených nákaz je Itálie nyní osmá na světě, v počtu úmrtí s covidem-19 je šestá, zaznamenala dosud 80 848 zemřelých v souvislosti s nákazou, z toho 522 za poslední den.

  • Durynsko kvůli pandemii odložilo zemské volby na září

    Durynsko kvůli dramatické epidemické situaci přeloží dubnové zemské volby na 26. září, kdy se budou konat celoněmecké parlamentní volby. Dnes se na tom shodlo vedení vládních sociálních demokratů SPD, postkomunistické Levice a Zelených spolu s opoziční Křesťanskodemokratickou unií (CDU). Durynsko s 2,1 milionu obyvatel je v současnosti koronavirem nejpostiženější německou spolkovou zemí.

    Podle Institutu Roberta Kocha Durynsko hlásí 310 nových případů na 100 000 obyvatel během sedmi dní, což je o 18 více, než kolik nyní vykazuje Sasko, které až do tohoto týdne platilo za nejpostiženější německou spolkovou zemi. V Durynsku se dosud koronavirem nakazilo přes 54 600 lidí, z nichž 1505 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

  • Británie zakáže od pátku cesty z Jižní Ameriky a Portugalska

    Británie kvůli nové variantě koronaviru objevené v Brazílii od pátku zakáže příjezdy ze zemí Jižní Ameriky a Portugalska, informuje dnes zpravodajský portál BBC. Přicestovat do země budou moci pouze britští a irští občané nebo cizinci, kteří mají v Británii právo na dlouhodobý pobyt, pro ně však bude platit povinnost uchýlit se po svém příjezdu na deset dní do izolace, oznámil ministr dopravy Grant Shapps.

    Zákaz bude platit od pátku čtyř hodin ráno GMT (pět hodin SEČ) a bude se vztahovat na všechny, kteří v posledních deseti dnech pobývali v Argentině, Bolívii, Brazílii, Chile, Kolumbii, Ekvádoru, Francouzské Guyaně, Panamě, Paraguayi, Peru, Surinamu, Uruguayi, Venezuele nebo na Kapverdách. Shapps uvedl, že k těmto zemím bylo přidáno také Portugalsko kvůli tomu, že má dobré dopravní spojení s Brazílií. Pro portugalské silniční přepravce dovážející nezbytné potřeby však bude platit výjimka, upřesnila agentura AFP.

  • Rakouský parlament schválil možnost „vysvobození testem“

    Poslanci rakouské Národní rady dnes schválili právní normu, díky níž vláda může vyhlásit opatření podmiňující návštěvy kulturních akcí nebo hotelů předložením negativního testu na koronavirus. Informoval o tom dnes rakouský deník Der Standard.

    Příslušný návrh dnes podpořily všechny parlamentní frakce kromě opoziční pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Příslušná opatření by mohla podle rakouského listu platit také v gastronomii.

    Možnost „vysvobození testem“ by mohla být v Rakousku uplatňována až po zrušení nynějšího, už třetího lockdownu.

  • V celé Francii bude od soboty noční zákaz vycházení od 18 hodin

    Od soboty bude v celé Francii platit zákaz nočního vycházení od 18:00, dosud to bylo od 20:00. Platit bude nejméně 14 dní, oznámil premiér Jean Castex na tiskové konferenci. V návaznosti na toto opatření proti šíření covidu-19 se zkrátí také otevírací doba obchodů. Francie rovněž zpřísní opatření na hranicích se zeměmi mimo Evropskou unii.

    Ve Francii jsou podle ministra zdravotnictví Oliviera Vérana dvě mutace, britská a jihoafrická, které jsou nakažlivější než u původního koronaviru, ale průběh nemoci není horší. Britská mutace představuje každý den přibližně jedno až 1,5 procenta případů zaznamenaných ve Francii, tedy 200 až 300 lidí. Podle premiéra Castexe je situace „zvládnutá“, ale „nesmíme ji podcenit“.

    Od pondělí pro vstup do Francie ze zemí mimo Evropskou unii bude ještě před odjezdem potřeba mít negativní test na covid-19. Po příjezdu do Francie bude povinná sedmidenní karanténa a na jejím konci negativní PCR test. Zpřísní se také kontroly ve francouzských zámořských územích.

  • Slovensko: Za očkování proti covidu-19 mimo pořadí budou pokuty

    Zdravotnickým zařízením na Slovensku bude hrozit pokuta do 10.000 eur (262.000 korun), pokud při očkování proti covidu-19 upřednostní zájemce mimo pořadí. Schválením změny příslušného zákona o tom dnes rozhodl parlament. Poslanci tak učinili jen den poté, co předlohu projednala vláda. Sněmovna současně schválila další opatření v souvislosti s koronavirovou krizí.

    Téma očkování mimo pořadí se v zemi dostalo do centra pozornosti poté, co byla přednostně očkována bývalá profesionální tenistka Dominika Cibulková a její manžel. Někdejší čtvrtá hráčka světového žebříčku se za to omluvila. S ministerstvem zdravotnictví se pak předběžně dohodla, že bude pomáhat při testování lidí na koronavirus na jednom z odběrových míst a že se také zapojí do informační kampaně na podporu očkování.

  • Ruské regiony nabízejí za očkování proti covidu-19 výhody

    Některé ruské regiony nabízejí lidem, kteří se nechají očkovat ruskou vakcínou proti covidu-19, úlevy od některých protinákazových omezení, jako je povinné nošení roušky na obličeji a další pobídky, uvedla dnes agentura Reuters.

    Rusko, které vykazuje čtvrtý nejvyšší počet potvrzených případů nákazy koronavirem na světě, zahájilo minulý měsíc rozsáhlé očkování vakcínou Sputnik V. Prezident Vladimir Putin ve středu nařídil tento program od příštího týdne rozšířit na všechny Rusy.

    Gubernátor ostrova Sachalin na ruském Dálném východu dnes navrhl rozdávat očkovaným speciální odznaky, díky nimž by mohli chodit bez roušky na obličeji. Kadeřnictví, továrny na zpracování ryb i další podniky by mohly být úředně prohlášeny za „zelené zóny“, jakmile by všichni zaměstnanci dostali injekci s vakcínou, prohlásil gubernátor Valerij Limarenko. „Musíme se co nejrychleji vrátit k životu,“ napsal na sociální síti.

  • TUI: Vlivem očkování se zvýšily rezervace Britů starších 50 let

    Vlivem očkování proti covidu-19 se v Británii zvýšily rezervace letních zájezdů u lidí starších 50 let, uvedla dnes cestovní kancelář TUI. Tato věková skupina minulý rok představovala polovinu ze všech rezervací učiněných u této cestovní kanceláře prostřednictvím internetu.

    „Pozorujeme zájem o zájezdy u věkových skupin, které jsme předtím nezaznamenávali, objevily se rezervace skupiny lidí starších 50 let. Usuzujeme, že tomu napomohly pozitivní zprávy o vakcinaci,“ konstatoval za cestovní kancelář Andrew Flintham, který vede divize TUI UK & Ireland a TUI Nordic. Populárními destinacemi jsou podle něj Řecko, Turecko a Baleárské ostrovy.

  • Turecký prezident dostal první dávku čínské vakcíny od společnosti Sinovac

    Prezident Erdogan dostal první dávku vakcíny v nemocnici v Ankaře. Novinářům shromážděným před nemocnicí řekl, že kromě něho se nechali očkovat také nejvýše postavení členové jeho vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Mluvčí AKP podle agentury Reuters sdělil, že krok má pomoci k rozptýlení pochybností o efektivitě preparátu.

  • Nová mutace koronaviru zasáhla švýcarský domov seniorů

    Nová a vysoce nakažlivá mutace koronaviru, která se poprvé objevila v prosinci v Británii, se prudce rozšířila v pečovatelském ústavu na jihu Švýcarska. Infikovala tři čtvrtiny obyvatel domova a polovinu personálu, oznámila dnes podle agentury Reuters vláda italskojazyčného kantonu Ticino.

    V domově se rychle rozšířila koronavirová infekce, což zdravotní úřady přimělo provést genetické sekvenování, které potvrdilo, že na vině je „britská“ mutace koronaviru.

    Série testování potvrdila, že koronavirová nákaza se v domově rozmohla přes ochranná opatření. „Domov pro seniory byl mezitím uzavřen pro návštěvy,“ uvedla kantonální vláda.

  • Sasko bude přispívat na testy pro pendlery deset eur za kus

    Sasko bude zaměstnavatelům na testy pro zahraniční pendlery přispívat částkou deset eur (260 korun) za rozbor. Oznámilo to dnes saské ministerstvo sociálních věcí, jehož součástí je i zdravotnictví. Od pondělí Sasko vyžaduje po pracovnících, kteří do země přijíždějí z rizikových oblastí, kterými jsou Česko i Polsko, nejméně jeden test na koronavirus týdně. Sasko se zavázalo, že bude uznávat rychlostesty vyhotovené v Polsku a Česku.

  • Švédsko hlásí dosud nejvyšší počet úmrtí s covidem-19

    Švédsko hlásí 351 dalších úmrtí lidí s covidem-19, což je dosud ve statistikách nejvyšší denní nárůst. Dohromady v desetimilionové zemi zemřelo 10 185 nakažených, což je méně než ve srovnatelně lidnaté České republice, která přitom za pandemie zaváděla mnohem drastičtější protiepidemická opatření.

    Zatímco dnes ve Švédsku počet zemřelých s covidem-19 přesáhl hranici 10 000, v Česku už jich je 13 856. Švédsko je přitom známé svým neortodoxně liberálním přístupem k boji s koronavirem.

    Počty infikovaných v severské zemi patrně dosáhly vrcholu už na konci prosince, naznačila agentura Reuters. Dnes švédský úřad veřejného zdraví hlásí 6580 dalších nakažených. Od začátku pandemie před necelým rokem tak ve skandinávské zemi vyšlo s pozitivním výsledkem 518 783 testů.

  • V Británii se začíná očkovat proti covidu-19 i v lékárnách

    V Británii se začíná proti covidu-19 očkovat i v lékárnách. Vláda tak chce splnit svůj cíl a podat vakcínu do poloviny února 15 milionům lidí z rizikových skupin, informovala dnes agentura Reuters.

    „Lékárny jsou v srdcích našich obcí a budou zásadní při očkování, neboť budou dobře dostupné všem, kteří mají teď právo dostat vakcínu,“ uvedl ministr zdravotnictví Matt Hancock. Do lékáren dnes podle agentury DPA dorazily první dávky vakcíny. Na konci února by se mělo očkovat ve stovkách z nich po celé zemi.

    V Británii se začalo očkovat přípravkem firem Pfizer a BioNTech již 8. prosince, minulý týden se začala podávat i vakcína vyvinutá firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Podle vládního webu se podařilo první dávkou jedné z vakcín naočkovat 2,6 milionu lidí a 428 tisíc z nich dostalo už i dávku druhou.

  • Aerolinky Delta jsou poprvé od finanční krize v celoroční ztrátě

    Americká letecká společnost Delta Air Lines vloni kvůli koronaviru prodělala 12,4 miliardy dolarů (267,5 miliardy Kč). Vykázala tak první celoroční ztrátu od roku 2009, kdy vrcholila globální finanční krize, uvedla dnes agentura Reuters. Předloni měla Delta zisk 4,8 miliardy dolarů.

    Šéf podniku Ed Bastian nyní očekává postupné zotavování letecké přepravy z útlumu způsobeného pandemií covidu-19.

    „Neočekáváme, že se do léta objem přepravy vrátí do blízkosti dřívějších úrovní, nastane však významné zlepšení,“ řekl Bastian. Dodal, že toto zlepšení by letecké společnosti mělo zajistit návrat k ziskovosti ve druhé polovině roku.

  • Zájem o očkování mezi zdravotníky v Německu je překvapivě nízký

    Zájem o očkování proti nemoci covid-19 je mezi zdravotníky a pečovateli v Německu překvapivě nízký, výjimkou nejsou situace, kdy v nemocnicích či domovech pro seniory vakcinaci prozatím odmítá polovina personálu. To je také případ věhlasné berlínské kliniky Charité, jak v rozhovoru se zahraničními novináři řekl Andrej Trampuž, vrchní lékař oddělení imunologie a septické chirurgie.

    „U nás je to na padesáti procentech. Jsem z toho velmi nešťastný. Doufal jsem, že to bude sto procent, protože pečovatelé a lékaři jsou důležití. A to i v tom, aby to dále nepřenášeli,“ řekl Trampuž. Sám na očkování, se kterým pomáhá, ale ještě čeká, neboť přednost mají jiné skupiny. „Věřím ale, že do měsíce očkovaný budu,“ uvedl.

    Mezi hlavní důvody neochoty zdravotníků nechat se očkovat jsou obavy z bezpečnosti vakcíny, což média, politici i odborníci často zmiňují. Bettina Toepfferová, která pracuje v jednom z berlínských pečovatelských domovů, je podle deníku Der Tagesspiegel šokována tím, že je kvůli tomu personál vykreslován jako lehkomyslný. „My přece nejsme žádní odmítači vakcíny, kteří chtějí ohrožovat klienty,“ prohlásila. „Za naším postojem je často zcela konkrétní obava z vedlejších účinků,“ uvedla.

Reklama

Hlavní zprávy