Hlavní obsah

Patří maso do školní kantýny? Ve Francii zuří debata

Foto: Profimedia.cz

Francouzští farmáři v pondělí protestovali před lyonskou radnicí proti rozhodnutí vyřadit maso ze školního jídelníčku.

Reklama

Starosta francouzského Lyonu představil nové menu pro tamní školní jídelny. Kvůli koronavirovým opatřením na něm chybí maso. Rozhodnutí rozčílilo vrcholné francouzské politiky a v Lyonu proti němu v pondělí protestovali farmáři.

Článek

Podle starosty Grégoryho Douceta umožní bezmasé menu zefektivnit a zrychlit podávání školních obědů, jejichž podobu změnila pandemie koronaviru. Nesouhlasí s ním ale členové vládního kabinetu i obyčejní farmáři. Lyonský „zelený“ starosta podle nich ohrožuje zdraví dětí.

„Přestaňte na talíře našich dětí servírovat ideologii,“ tweetoval ministr zemědělství Julien Denormandie. „Dopřejme jim to, co potřebují k zdravému růstu, tedy i maso.“

Podle ministra vnitra Géralda Darmanina je rozhodnutí dokonce „nepřijatelnou urážkou pro francouzské farmáře a řezníky“. „Moralistická a elitářská politika Zelených vyloučila dělnickou třídu. Pro mnoho dětí jsou školní jídelny jediným místem, kde dostanou maso,“ dodal politik.

Připomněl také, že Lyon zůstává hlavním městem francouzské gastronomie. Zachování životního prostředí znamená podle šéfa resortu vnitra i to, že se zajistí předání kulinářských tradic nastupujícím generacím.

„Nemělo by to být ideologické rozhodnutí,“ okomentoval rozhodnutí mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal. Výroky o ideologii inspirovaly i francouzské farmáře. V pondělí se jich před lyonskou radnicí shromáždilo několik stovek s podobně formulovanými transparenty, aby dali najevo svou nelibost nad vegetariánským menu.

Lyonský starosta se ale brání tím, že pouze zopakoval to, co během první vlny pandemie zavedl jeho předchůdce Gérard Collomb. „Neslyšel jsem o tom, že byste za stejné rozhodnutí kritizovali Collomba, který je z vaší strany,“ vzkázal Doucet politickým oponentům.

„Nový bezpečnostní protokol stanoví rozestupy dvou metrů ve školních jídelnách. Abychom urychlili servis a dostalo se během polední přestávky na každého, žáci budou mít na výběr pouze z jednoho jídla. Když vezmeme v potaz nejrůznější alergie na potraviny nebo děti, které nejí vepřové, bezmasá dieta nám přijde jako nejméně omezující,“ vysvětlil svou volbu starosta pro francouzský deník Le Parisien. Systém by měl zabránit tomu, že některé děti skončí bez oběda, a navíc, jak upozornil Doucet, je jen dočasný.

V nabídce sice chybí maso, ale žáci dostanou ryby či vejce. Podle Douceta vedení města dbá na to, aby i bezmasá strava zůstala nutričně vyvážená. Podle výživových odborníků se děti bez masa mohou obejít, ale je třeba věnovat zvýšenou pozornost tomu, aby jídla obsahovala dostatek bílkovin, železa a dalších minerálů. Doucet do budoucna plánuje zavést vegetariánské menu natrvalo, děti si ho ale budou moci dobrovolně zvolit.

Podle deníku Le Figaro bylo jen otázkou času, než lyonský starosta někoho pobouří. Naposledy vyvolal pozdvižení, když prohlásil, že slavný cyklistický závod Tour de France je jen „přehlídkou machismu a znečišťovatelem životního prostředí“.

Lyonská kuchyně je světově proslulá, se zvláštním důrazem na uzeniny. Přesto se i Francouzi, zarytí milovníci masa, pomalu mění. Ve Francii roste prodej bezmasých výrobků a v roce 2018 vznikl zákon, podle kterého musí být jeden den ve školních jídelnách vegetariánský, píše BBC.

Reklama

Doporučované