Hlavní obsah

Paul McCartney chce zpět práva na skladby Beatles, žaluje Sony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Paul McCartney chce zpět práva na své skladby.

 

Reklama

Britský hudebník si nepřeje, aby autorská práva ke skladbám, které složil spolu s Johnem Lennonem, vlastnila nadále společnost Sony.

Článek

Zpěvák a skladatel Paul McCartney podal žalobu na hudební divizi společnosti Sony. Chce tak získat zpět autorská práva na písně své někdejší skupiny Beatles. Jde o 267 skladeb. O sporu informoval americký server The Hollywood reporter.

McCartney v žalobě tvrdí, že Sony dosud neuznala jeho právo ukončit propůjčení autorství. Odkazuje se přitom na americký Copyright Act neboli zákon o autorství.

Autorská práva koupil od McCartneyho v roce 1985 Michael Jackson za 47,5 milionu dolarů (aktuálně v přepočtu 1,2 miliardy korun). Práva později přešla pod vydavatelství Sony/ATV, s nímž Jackson spolupracoval, a vloni pod Sony Corporation.

McCartney oznámil Sony/ATV již v roce 2008, že si přeje převzít zpět autorská práva na písně, které skládal spolu s druhým někdejším členem Beatles, Johnem Lennonem.

Předčasné, reaguje Sony

Zatímco společnost Sony považuje soudní spor za zbytečný a předčasný, žaloba takový krok vysvětluje jednoznačně. Některým skladbám vyprší již v příštím roce lhůta, po kterou neměl McCartney možnost svá práva získat zpět. Omezení autorských práv podle zákona o autorství tak končí.

„Prohlášení soudu je nezbytné a namístě právě v tuto dobu, aby se Paul McCartney mohl v poklidu spolehnout, že má nárok na svá práva,“ píše se v žalobě.

Hudebník se rozhodl jít soudní cestou mimo jiné proto, že Sony Corporation podle něho zdržovala vyjednávání a vyčkávala, jak dopadne soud britské skupiny Duran Duran a společnosti Sony/ATV. Ten se týkal rovněž autorských práv.

Spor Duran Duran řešil britský soud a v prosinci dal za pravdu vydavatelské společnosti. McCartney tak podal žalobu k soudu v New Yorku a jeho právníci spoléhají, že americký soud bude rozhodovat na základě tamějšího práva, které zahrnuje právě zákon o autorství, o nějž se žaloba opírá.

Reklama

Doporučované