Hlavní obsah

Paušální daň využije 58 tisíc živnostníků. O půlku méně, než vláda čekala

Foto: Pexels

Ilustrační fotografie.

Reklama

Původně Ministerstvo financí čekalo, že se k nové paušální dani rozhodne skoro 130 tisíc lidí. Konečné číslo nedosáhlo ani poloviny tohoto odhadu.

Článek

V pondělí 11. ledna byla poslední možnost využít nové paušální daně. Pro novinku se nakonec rozhodlo 57 826 živnostníků. Ministerstvo financí očekává, že ještě stovky žádostí mohou přijít poštou.

Nejvíce zájemců o paušální daň hlásí v Praze, konkrétně 11 408. Přes osm tisíc zájemců se našlo ve Středočeském kraji, zájem evidují úřady také v Jihomoravském kraji, kde si paušální daň zvolilo 6462 živnostníků.

Ministerstvo financí přitom původně očekávalo, že by se do systému paušální daně mohlo přihlásit až 127 tisíc lidí. V odhadech se resort opíral také o průzkum agentury Median z roku 2019, ve kterém možnost jednoho paušálního odvodu vítalo 78 procent živnostníků a podnikatelů. Přesto považuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) více než 57 tisíc uživatelů paušální daně za úspěch.

„Je třeba si uvědomit, že rozjíždíme projekt zjednodušení podnikání v době extrémní míry nejistoty, kdy se většina drobných živnostníků potýká s tvrdými dopady pandemie. Svou roli sehrálo i navýšení základní slevy na poplatníka o tři tisíce korun. Očekávám proto, že letošní rok bude pro paušální daň pilotní a k dalšímu nárůstu přihlášených dojde v následujících letech po odeznění pandemie,“ uvedla. Podle Schillerové se sešla více než polovina žádostí v posledních čtyřech dnech.

Podle odborníků mohla velkou část podnikatelů odradit absence možnosti využívat další daňové slevy. Kdo se rozhodl pro paušální daň, nemůže uplatňovat bonus na děti, slevu na manželku a podobně.

Stávající podnikatelé se k paušální dani mohli přihlásit jen do 11. ledna. Pokud to nestihli, mají příležitost zase až za rok.

Jiná situace bude u nových podnikatelů, kteří začnou se svou živností až v průběhu roku. Jestliže chtějí začít podnikat a zároveň využít paušální daň, musí to oznámit hned při zakládání činnosti. První dvě zálohy na paušální dani jsou splatné ve stejný den. „V případě zahájení činnosti 20. června 2021 budou zálohy za červen a červenec splatné 20. července 2021,“ uvádí jako příklad na svém webu Finanční správa.

Pro rok 2021 činí paušální daň 5469 korun měsíčně. Skládá se z minimálního zdravotního pojistného ve výši 2393 korun, minimálního sociálního pojištění navýšeného o 15 procent na 2976 korun a ze stokoruny jakožto daně z příjmů.

Reklama

Doporučované