Hlavní obsah

Péče o Macronův zevnějšek vyjde téměř na 680 000 korun, lidé si z něj na internetu utahují

Po zveřejnění částky za Macronův make-up se na internetu objevily fotomontáže parodující prezidentaVideo: AP

 

Reklama

Vizážistka, která Emmanuela Macrona zkrášlovala během prvních tří měsíců v jeho nové funkci, mu vypsala účet ve výši 26 000 eur, což je v přepočtu téměř 680 000 korun.

Článek

V přepočtu téměř 680 000 korun utratil za první tři měsíce ve funkci francouzský prezident Emmanuel Macron za služby vizážisty. Informaci deníku Le Point dnes potvrdil Elysejský palác. Částka se stala terčem kritiky francouzských uživatelů sociálních sítí.

„Zvolit si mladého prezidenta stálo za to,” ironicky poznamenala podle agentury AFP jedna z uživatelek Twitteru v narážce na skutečnost, že Macron je v 39 letech nejmladší francouzskou hlavou státu. Jiní zase považují takové výdaje za neslušnou rozmařilost v době, kdy „Francouzi jsou vyzýváni, aby si utáhli opasky” - což je zase narážka na snížení státních příspěvků na bydlení. „Zatímco Francie tvrdě maká, Macron si nechal na tvář vyplácat 23 minimálních mezd,” kritizoval prezidenta Florian Philippot, „dvojka” v krajně pravicové Národní frontě.

V částce 26 000 eur jsou podle Elysejského paláce zahrnuty mimo jiné služby maskéra, který prezidenta doprovází na rozhovory do televizí a na zahraniční cesty. Snažíme se najít levnější alternativu, uvedl dnes v prohlášení prezidentský úřad. Přislíbil také, že tato položka ve výdajích má být „výrazně snížena”.

List Le Point upozornil, že vynaložená částka je nižší než ta, jakou za stejným účelem vynakládal Macronův předchůdce ve funkci. François Hollande zaměstnával na plný úvazek kadeřníka Oliviera Benhamoua, který dostával měsíční plat téměř 10 000 eur (260 000 korun). Za pět let prezidentova funkčního období si tak přišel na v přepočtu zhruba 16 milionů korun. Za služby maskéra utrácel Elysejský palác v Hollandeových dobách 6000 eur měsíčně (asi 157 000 Kč).

Reklama

Doporučované