Hlavní obsah

Pelikán: Urážky od policejního prezidenta? Ať raději vysvětlí esemesky

 

Reklama

Šéf policie Tomáš Tuhý řekl, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán je pubescent a že se za něj stydí. Řekl to před detektivy z protimafiánského útvaru. K videozáznamu se exkluzivně vyjádřil ministr Pelikán.

Článek

Pane ministře, viděl jste video, ve kterém mluví policejní prezident Tomáš Tuhý. Co říkáte na jeho slova. Uráží Vás to?

Mně je třicet sedm, tak mi už pár let nikdo neřekl, že jsem v pubertě. Ne, to mě nemůže urazit. Já myslím, že s panem policejním prezidentem máme mnohem vážnější probémy. Mě by spíš zajímalo, jak to bylo s těmi podivnými SMS zprávami, které si někdo vyměňoval s někým těsně u něj. To je to, co je pro mě důležité. Asi by bylo slušné se za to omluvit, ale to je jeho věc. Já ho vychovávat nebudu.

Budete se chtít setkat s policejním prezidentem nebo ministrem vnitra Milanem Chovancem?

Ne, já se s panem policejním prezdentem snažím vídat spíš méně než více. Tak na tom nebudu nic měnit.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Policejní prezident odmítá, že by někoho urážel. „Za mým březnovým vyjádřením si stojím. Záznam jsem si přehrál několikrát a neslyším žádnou urážku,“ řekl v reakci na záznam, který zveřejnil Seznam a který jeho výroky zachycuje.

Nejvyšší šéf policie, jež má být ze zákona apolitická, bere nadále svůj projev jako standardní obhajobu svých mužů.

Prezident Tomáš Tuhý.

„Slyším policejního prezidenta, který obhajuje policisty a jejich nelehkou práci,“ uvedl generál v tiskovém prohlášení.

V podstatě shodný postoj zaujal k věci také ministr vnitra Milan Chovanec. „Policejní prezident pouze vyjádřil svůj názor na neveřejné akci před svými kolegy. A na to má právo," napsal Seznamu v SMS zprávě.

Někdejší šéf resortu z éry Paroubkovy vlády František Bublan však Chovancovi a Tuhému nepřímo připomíná důležitou okolnost generálova vystoupení.

„Takových věcí by se měl vyvarovat, protože tím naznačuje, že je jakoby na jedné straně. To by neměl dělat,“ naráží Bublan na fakt, že policie a její prezident mají být politicky nezávislí.

Proto také míní, že by se generál Tuhý mohl omluvit. „Je pravda, že to nebylo na veřejnosti, že to bylo na nějakém shromáždění, ale ono když je tam 500 lidí, tak je to velká masa lidí a musí počítat s tím, že se to nebude někomu líbit," reagoval exministr vnitra.

Reklama

Doporučované