Hlavní obsah

Pelosiová Trumpův proslov „roztrhla“ hned dvakrát. Její host ho překřičel

Podívejte se na nejzajímavější momenty Trumpova poselství o stavu Unie.Video: AP

 

Reklama

Roztrhaný proslov amerického prezidenta Donalda Trumpa demokratickou šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, nebyl jediným gestem, kterým demokratka Trumpovi zavařila při ostře sledovaném poselství o stavu Unie. Odmítnutí podat ruku Pelosiová Trumpovi oplatila už s předstihem, když na akci pozvala muže, kterého si Trump v sále určitě nepřál – aktivistu, jehož dcera zemřela při masakru na střední škole, odtamtud dokonce vyvedla policie.

Článek

Samotný projev, který americká média už dopředu označovala za nejsledovanější tohoto roku, nebyl tím jediným, čím se Trump snažil zaujmout. Emocemi nabité byly i životní příběhy hostů, které Trump na jeho slavnou noc pozval. Většinu takzvaných „special guests“ tvořili lidé se silným životním příběhem a všichni splňovali kritéria člověka, kterého by měl uznávat každý dobrý Američan. Obzvlášť hojně zastoupeni byli vojáci, veteráni a policisté. Z tábora celebrit pozval například rozhlasového baviče Rushe Hudsona Limbaugha, který bojuje s rakovinou plic, a z politického pak šéfa venezuelské opozice Juana Guaidóa.

Trump ale neměl plnou kontrolu nad výběrem hostů a musel se podřídit i volbě demokratů, což mu silně narušilo jeho propracovanou show.

Dojemný návrat vojáka

Frontální útok na city předvedl Trumpův tým překvapením ve formě připraveného shledání rodiny Williamsových ze Severní Karolíny. Matka dvou dětí Amy, která žije na vojenské základně Fort Bragg, se spolu se svými ratolestmi z úst Trumpa dozvěděla, že na místě je i její manžel Townsend, který se právě vrátil z vojenské služby na Blízkém východě. Po emotivním shledání se s Amy objala i Trumpova manželka Melania, která po celou dobu seděla na vedlejším místě.

Pocta vojenské legendě

Dalším vojákem, kterého Trump pozval, byl Charles McGee, pilot, který po 130 bojových letech za druhé světové války pokračoval ve službě v Koreji a Vietnamu. Loni v prosinci oslavil sté narozeniny. Je jedním z posledních žijících ze skupiny Tuskegee Airmen, která sdružovala výhradně afroamerické piloty. „Vrátil se do své země, kde se stále musel potýkat s odpíráním občanských práv, a poté šel sloužit Americe v Koreji a ve Vietnamu,“ řekl Trump na adresu McGeeho, který pilotoval stíhačky i bombardéry a během tří válek zaznamenal 409 bojových misí.

Foto: Profimedia.cz

Veterán, kterého Trump v Oválné pracovně nedávno povýšil na brigádního generála. Když mu americký prezident vzdal poctu při poselství Unie, McGee zasalutoval.

Ochránce amerických hranic

Jako speciální host sledoval Trumpovo poselství o stavu Unie i Raul Ortiz, kterého Bílý dům označil za muže, který téměř tři desítky let pomáhá chránit vlast. V roce 1991 se dal k pohraniční stráži a od roku 2019 se stal šéfem sektoru Del Rio, čímž se stal zodpovědným za veškeré akce pohraniční stráže ve 41 texaských okrscích.

Foto: Profimedia.cz

Že si pocty váží, dal Raul Ortiz jasně najevo svým gestem.

(Ne)zvaný host

Idylku narušil host demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, jehož pozvání Trumpa určitě nepotěšilo. Fred Guttenberg, jehož čtrnáctiletá dcera Jamie byla mezi 17 oběťmi masakru na střední škole ve floridském Parklandu v roce 2018, byl ostatně nakonec ze sálu vyveden policií.

Ozval se totiž z publika a narušil Trumpův projev poté, co americká hlava státu hájila ústavní právo Američanů držet zbraň.

Guttenberg, který je znám jako aktivista bojující proti legálnímu ozbrojování, se na Twitteru později omluvil. Napsal, že „neměl křičet“ a že omluvu dluží zejména své rodině a přátelům.

Reklama

Doporučované