Hlavní obsah

Pelta už platy hráčům snížil, jinde to chystají. Slavia ušetří na rozvoji

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Pelta už se s Tomášem Hübschmanem a dalšími jabloneckými hráči domluvil na snížení platů. Další budou následovat.

Reklama

Fotbalová liga se kvůli koronaviru nehraje, zápasy se nevysílají, finanční toky jsou v ohrožení. V Jablonci či Mladé Boleslavi už se s hráči domluvili na snížení platů, Zlín to chystá, podobně jako Opava.

Článek

Hráči si nyní musí vystačit se základními platy, v některých klubech již krácenými. Pevné platy přitom v některých případech tvoří jen část fotbalistova příjmu. Na pohyblivé složky teď fotbalisté nedosáhnou vůbec. V situaci, kdy se zápasy nehrají, hráči logicky neinkasují prémie za uhrané body, za vstřelené góly a podobně. Fotbalisté působí v Česku v roli osob samostatně výdělečně činných, jakékoli saturování zaměstnaneckých platů ze strany státu kvůli koronavirovým opatřením proto nepřichází do úvahy.

K situaci už se vyjádřily i tři nejsilnější kluby. Slavia říká, že bude šetřit, nespecifikovala ovšem detailně jak, zmínila úspory v oblasti rozvoje. Sparta s tím, že by hráčům sáhla na peníze, zatím nepočítá. A Viktoria Plzeň hledá řešení.

Plán začít vyjednávat s hráči o úpravách platu naznačil například i Zdeněk Červenka, majitel FC Fastav Zlín. Podobnými plány se netají ani funkcionáři v Opavě.

Jako první řešil situaci Miroslav Pelta v Jablonci. Podle mluvčího klubu Martina Bergmana došel s hráči už v úterý k dohodě na snížení jejich platových nároků. „Důvodem je omezení financování od společností, které mají teď kvůli epidemii koronaviru omezené příjmy. Tento přístup hráčů klubu výrazně pomůže v následujících měsících.“

Deník Sport spekuluje, že se nyní jablonečtí hráči budou muset spokojit nejvýše se 65 000 korunami měsíčně. Podle starších zjištění Seznam Zpráv by se přitom řada jabloneckých hráčů měla se svým základním měsíčním platem pohybovat na úrovni 200 až 300 000 korun. Samozřejmě za obvyklé situace. Více o platech v lize čtěte zde:

Ještě konkrétnější byl ve svém stanovisku klub FK Mladá Boleslav. Ten informoval o dohodě prezidenta klubu Josefa Dufka s trenérem Jozefem Weberem a zejména s kapitánem týmu Markem Matějovským. Spočívá v tom, že fotbalisté smluvně vázaní v FK Mladá Boleslav budou v příštích šesti kalendářních měsících pobírat platy snížené o dvacet procent.

Na to reaguje Markéta Haindlová, předsedkyně České asociace fotbalových hráčů, jakýchsi fotbalových odborů: „Pokud se fotbalista vzhledem k situaci domluví se svým klubem na úpravě platu, je to samozřejmě jeho rozhodnutí, pro krátké období nejistoty nejbližších dní zcela pochopitelné. Nevidíme ovšem v této situaci důvod provádět takové zásahy na období delší, třeba i několika měsíců. To se nám jeví jako neopodstatněné.“

Dariusz Jakubowicz, šéf Bohemians Praha 1905, zatím žádná opatření nechystá. „Uvidíme, jaká bude situace po Velikonocích,“ podotýká.

To ve Zlíně tamní boss Zdeněk Červenka na svátky vzkříšení čekat nehodlá: „Ve čtvrtek začneme s hráči vyjednávat, požádáme je, aby v této specifické situaci vyjádřili ke klubu svou solidaritu.“

Na Spartě je zatím klid

Zlín hrává své zápasy na stadionu zvaném Letná. Na té známější, pražské Letné mohou být zatím fotbalisté v rudých dresech v klidu.

„V tuto chvíli platí, že Sparta se svými hráči do jednání o případném krácení jejich příjmů kvůli předpokládaným ztrátám z koronavirové krize nevstoupila,“ říká mluvčí pražského klubu Ondřej Kasík. Podle neoficiálních informací se na Letné nic takového ani nechystá. Tedy zatím.

Klub jednoho z nejbohatších Čechů Daniela Křetínského má v kádru několik hráčů s platem jednoho i více milionů korun měsíčně, ať už jsou to Semih Kaya, Tal Ben Chaim či Georges Mandjeck. Poblíž hranice milionu korun měsíčně bude i Bořek Dočkal.

Zatímco základní sparťanský plat začíná u mladých hráčů na 150 000 korunách měsíčně, ve Slavii se spekuluje až o 250 000 korunách jako o nástupním platu. Zkušení hráči jako Jan Bořil či Nicolae Stanciu by měli brát minimálně 800 000 korun měsíčně. Na podzim nejlépe placení hráči Tomáš Souček, Josef Hušbauer a Milan Škoda už v zimě z klubu odešli.

Slavia začne šetřit

Na aktuální krizi reaguje Slavia slovy svého mluvčího Michala Býčka: „Současnou situaci samozřejmě pozorně sledujeme. Především prognózy vývoje pandemie COVID-19 a řešení v jednotlivých evropských ligách. Je jednoznačné, že koronavirus a aktuální situace omezí klubové plány v oblasti rozvoje, a budeme šetřit.“

Ve Viktorii Plzeň by se měly platy pohybovat zhruba od 120 000 měsíčně pro mladíka, přes hladinu 300 000 korun pro zkušenější hráče. Až po 800 000 korun měsíčně pro hvězdu typu Davida Limberského.

Takto se k problému postavil Adolf Šádek, generální manažer klubu: „Situace není jednoduchá a postupně se otázkou výplat a vůbec financováním budou zabývat všechny fotbalové kluby napříč celou Evropou. U nás ve Viktorii se o tomto tématu budeme samozřejmě také v následujících dnech bavit a hledat určité varianty, v tuto chvíli žádné konkrétní řešení není na stole. Stále všichni pevně věříme a doufáme, že se liga v určitém časovém horizontu znovu rozběhne. V opačném případě by situace byla pro všechny ještě vážnější.“

V tom právě leží kámen úrazu. Pokud se přerušená liga nedohraje, akutně hrozí, že se budou televizní a sponzorské příjmy krátit o třetinu. V případě televizních práv to může znamenat pád ze 150 milionů korun, vyplácených od Pragosportu, na pouhých 100 milionů pro celou ligu. Navíc jsou na počet odehraných zápasů vázány smlouvy s jednotlivými klubovými sponzory. Více zde.

Otevřená situace zůstává například ve Slovanu Liberec. „Aktuálně v klubu i ve spolupráci s našimi hráči řešíme spíše způsoby, jak v současné situaci pomoci tam, kde je to nejvíce potřeba. Na další záležitosti včetně případné úpravy platových podmínek ještě bude čas. A vše bude záviset na dalším vývoji a na tom, kdy se bude moci začít znovu hrát,“ řekl Tomáš Čarnogurský, mluvčí libereckého klubu.

Teplický ředitel Pavel Hynek avizoval, že v tomto severočeském klubu dostanou hráči výplaty normálně.

Situaci sleduje a nechce předjímat jakákoli další rozhodnutí Michal Bělák, ředitel Baníku Ostrava. „Zatím jsme žádné závěry ze situace nevyvodili,“ přidává se Ladislav Minář olomoucký sportovní ředitel.

„Řešíme to zleva, zprava, ještě jsme nad tím s majitelem klubu neseděli, ale problémy se blíží a budou je mít všechny kluby. Do našeho rozpočtu přispívali sponzoři, kteří jsou z velmi ohrožených odvětví, nějak se k tomu budeme muset postavit,“ říká Martin Vozábal, ředitel Dynama České Budějovice.

Mnohem razantnější postup než ty fotbalové volí zatím české hokejové kluby, především na úrovni druhé nejvyšší soutěže. Například v Chomutově museli skončit všichni hráči starší 23 let, soupiska už notně prořídla i ve Vsetíně či Prostějově.

Reklama

Doporučované