Hlavní obsah

Peníze od Bezose. Amazon podpořil byznys spoluzakladatele Tesly

Foto: Unsplash - Radovan

Bývalý technologický šéf Tesly založil v roce 2017 společnost na recyklaci baterií Redwood.

Reklama

Jeffrey Straubel, spoluzakladatel Tesly, dostal od Amazonu investici pro svou společnost Redwood. Ta se specializuje na recyklaci baterií. Firma je jednou z pěti, které čerpají z dvoumiliardového fondu na ochranu klimatu.

Článek

Spoluzakladatel Tesly Jeffrey Brian Straubel, který v automobilce zastával funkci technického ředitele, dostal finance od společnosti Amazon na svůj projekt.

Straubelův startup má za cíl získávat lithium, kobalt i nikl ze starých smartphonů a další elektroniky, aby se daly znovu použít v nových elektrických bateriích, informuje Financial Times.

Straubelův Redwood je jednou z pěti firem, které dostaly peníze z fondu na ochranu klimatu, který letos Amazon představil. Fond nabízí k využití přibližně dvě miliardy dolarů.

„Investice od Amazonu jsou pro nás velmi důležité,“ uvedl pro CNBC Straubel. „Amazon má baterie téměř všude, od Amazon Web Service přes nabízenou spotřební elektroniku až po jeho rostoucí logistickou síť,“ dodal.

Jeff Bezos v prohlášení o první várce investic uvedl, že tyto startupy pomáhají Amazonu i dalším firmám k dosažení jejich závazků o uhlíkové neutralitě v roce 2040.

Amazon ve čtvrtek také sdělil, že dalšími příjemci z jeho dvoumiliardového fondu jsou CarbonCure Technologies, která vyvinula technologii, jež omezuje oxid uhličitý při výrobě betonu, společnost Pachama, která podniká v oblasti satelitních klimatických technologií, výrobce automobilů Rivian a Turntide Technologies, jež dokážou zefektivnit spotřebu energie motoru o více než 60 procent. Výši jednotlivých investic firma nezveřejnila.

Foto: Flickr - Steve Jurvetson - Creative Commons

Elon Musk, Jeffrey Brian Straubel, Drew Baglino (na fotce zleva doprava)

Odvrácená strana elektromobility

Jeffrey Straubel byl od roku 2003 technologickým šéfem Tesly až do loňska, již v roce 2017 však založil svou společnost Redwood. Chtěl dle svých slov zmírnit dopady zvyšující se poptávky po nových bateriích na životní prostředí.

„Když se podíváte na budoucnost přepravy a elektrifikaci vozidel, počet potřebných baterií je šokující,“ uvedl pro CNBC Straubel. „Už teď recyklujeme značnou část baterií, ale do budoucna to musíme dělat mnohem efektivněji a v mnohem větším měřítku,“ dodal.

Redwood má v současnosti méně než 100 zaměstnanců, ale již přilákal několik velkých investic, které v součtu dávají společnosti okolo 40 milionů dolarů. Mezi investory patří Capricorn Investment Group, která se zaměřuje na udržitelnost, i environmentální fond Breakthrough Energy Ventures, do něhož přispívají Bill Gates, Jeff Bezos a další miliardáři z technologického sektoru.

„Můžeme vytvořit téměř uzavřený koloběh v životě baterií,“ vysvětloval Straubel pro Financial Times. „Na světě existuje nesmírné množství mobilních telefonů, které jsou v současné době na vyhození, či jsou přímo odvezeny na skládku,“ uvedl.

Počet odhaduje na téměř jednu miliardu ročně. „Je to obrovský nevyužitý zdroj. Pokud dokážeme získat 98 nebo 99 procent těchto materiálů a znovu je použít, nepotřebujeme příliš mnoho nového materiálu, abychom celý proces udrželi v chodu,“ dodal šéf Redwoodu.

Přínos společnosti spočívá v tom, že z vybité baterie dokáže získat téměř všechny nerostné suroviny, což by nebyl takový zázrak. Dokáže je však „přepracovat“, aby byly znovu využitelné v nových bateriích. „Přestože je baterie vnitřně znehodnocena, stále tam jsou všechny stejné materiály. Neustále tam jsou stejné atomy lithia, niklu a kobaltu,“ vysvětlil Straubel.

Reklama

Doporučované