Hlavní obsah

Pentagon: politika americké armády vůči transgender osobám se nemění

Transgenderová politika zůstává pro americkou armádu zatím stejná.

 

Reklama

Změny v armádě, které chtěl zavést americký prezident Donald Trump, jen tak neprojdou. Transgender osoby mohou v armádě sloužit dál. Případné změny by musel schválit americký ministr obrany James Mattis.

Článek

„Jsem si vědom toho, že ohledně včerejšího prohlášení prezidenta o transgenderové politice jsou tu stále otázky,” uvedl generál Joseph Dunford v interním dokumentu, ze kterého cituje web Politico. „V současné politice ale nebudou provedeny žádné změny, dokud prezidentovo rozhodnutí neschválí ministr obrany James Mattis," dodal.

Lidé, kteří prošli změnou pohlaví, mohli v armádě Spojených států sloužit od minulého roku. Do té doby platný zákaz zrušil tehdejší ministr obrany Ashton Carter. Armádní velení pak v červnu oznámilo, že přijímání transgenderových osob pozastavuje, tito lidé ale dál v ozbrojených silách sloužili. Podmínkou bylo, že se zvoleným pohlavím žijí alespoň půldruhého roku. Podle amerických studií aktuálně v armádě USA působí minimálně 2500 transgender osob v aktivní službě, nejméně 1500 jich je v zálohách.

Reklama

Související témata:

Doporučované