Hlavní obsah

Pentagon vyšle na hranici s Mexikem dalších 3 750 vojáků

Americké ministerstvo obrany značně rozšíří řady vojáků na hranici s Mexikem.Video: Šimon Trantina , AP, Reuters

 

Reklama

Americké ministerstvo obrany vyšle na hranici s Mexikem dalších 3 750 vojáků. Mají za úkol po dobu tří měsíců pomáhat pohraničníkům, uvedl Pentagon v pondělním prohlášení.

Článek

Celkový počet příslušníků armády, kteří budou po ruce pracovníkům Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) a budou pomáhat chránit americké území před průniky migrantů, tak dosáhne na 4 350.

Pentagon vyslání vojáků k mexické hranici poprvé schválil loni v říjnu, ještě před volbami do Kongresu. Příznivci prezidenta Donalda Trumpa, včetně republikánských kongresmanů, tento krok ocenili.

Vojáci měli původně pohraničníkům a imigračním úředníkům pomáhat například s budováním bariér, které mají zabránit průniku migrantů na americké území. Trump však později rozšířil jejich pravomoci, takže k ochraně pohraniční služby mohou v případě nutnosti použít střelné zbraně.

Od posílení ostrahy hranice se do USA pokusily proniknout stovky migrantů, velká část z nich byla zadržena.

Vojáci měli původně mandát do poloviny prosince, následně byl prodloužen do konce ledna. A 11. ledna rozhodl o vyslání dalších příslušníků armády úřadující ministr obrany Patrick Shanahan.

Trump na Twitteru vyslání vojáků na hranici odůvodnil nutností posílit opatření kvůli karavanám migrantům, které putují Střední Amerikou do Spojených států. Demokraté pro to podle něj nic nedělají.

Reklama

Doporučované