Hlavní obsah

Pentagon zrušil projekt Jedi. Teď napřímo osloví Microsoft a Amazon

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Americké ministerstvo obrany anulovalo smlouvu Jedi, která mohla stát až 10 miliard dolarů. Projekt měl přinést americké armádě bezpečné úložiště pro data. Pentagon rovněž oznámil nový plán, v němž osloví Amazon a Microsoft.

Článek

Pentagon v úterý zrušil svou desetimiliardovou smlouvu o společné podnikové obranné infrastruktuře (Jedi) s Microsoftem. Rozhodnutí přišlo dva roky poté, co bývalý prezident Donald Trump veřejně znevažoval společnost Amazon, jež byla jedním z uchazečů o zakázku.

Samotný kontrakt, který byl zadaný Pentagonem na konci roku 2019, byl pozastaven poté, co se Amazon právní cestou ohradil proti rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa. Ten se veřejně posmíval tehdejšímu generálnímu řediteli Amazonu Jeffovi Bezosovi a jeho společnost opakovaně kritizoval. Amazon v roce 2019 uvedl, že rozhodnutí Pentagonu bylo plné „neslýchaných chyb“, které podle něj byly výsledkem „nátlaku Trumpa“.

Smlouva již není aktuální

Program Jedi, jehož hodnota mohla činit až 10 miliard dolarů, byl navržen tak, aby umožnil armádě ukládat a zpracovávat obrovské množství utajovaných dat, což umožňuje bezpečné sdílení informací a rozsáhlé využívání technologie umělé inteligence napříč ministerstvem obrany.

Smlouva Jedi již nesplňuje požadavky na vyplnění mezer ve schopnostech ministerstva obrany.
Jessica Maxwell, mluvčí amerického ministerstva obrany

Rozhodnutí o zrušení smlouvy dále oddálí zavedení tolik potřebného úložiště pro jednotky, které na technologii čekají roky. Pentagon ale v úterý oznámil, že program ruší, protože smlouva již nevyhovuje jeho potřebám.

„S prostředím technologického posunu je jasné, že smlouva Jedi, která byla dlouho u ledu, již nesplňuje požadavky na vyplnění mezer ve schopnostech ministerstva obrany,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva obrany Jessica Maxwell pro server Politico.

Ještě v září ale ministerstvo obrany přehodnotilo návrhy kontraktů a uvedlo, že nabídka Microsoftu byla nejlepší. John Sherman, úřadující vedoucí informačního oddělení pro ministerstvo obrany, uvedl, že očekává, že jak Microsoft, tak i Amazon získají do budoucna cloudové smlouvy. Podle Shermana je dotáhnutí armádního úložiště klíčové.

Nový projekt by mohl spojit Amazon a Microsoft

Shermanovo oddělení tak zavádí novou cloudovou iniciativu Joint Warfighter Cloud Capability nebo JWCC. V rámci ní chce Pentagon spolupracovat s více než jedním dodavatelem. Úsilí bude oceněno „v miliardách dolarů,“ řekl serveru Politico Sherman. Místo veřejné soutěže hodlá ministerstvo rovnou oslovit Microsoft a Amazon.

Pod správou nového prezidenta Joea Bidena Pentagon původně uvedl, že Amazon a Microsoft jsou jedinými společnostmi, které mohou splnit požadavky tohoto oddělení, ale později na tiskové konferenci poznamenal, že v příštích třech měsících osloví další poskytovatele úložišť, pokud budou schopni dostát vládním standardům. Mezi další špičkové cloudové společnosti patří například Oracle Corp, Google Alphabet Inc a IBM Corp.

Akcie společnosti Microsoft klesly o 0,5 %, zatímco Amazon se obchodoval na hodnotě o více než 4 % vyšší a po zprávách o novém kontraktu dosáhl rekordního maxima. Microsoft ve svém prohlášení uvedl, že si je společnost jistá tím, že „bude i nadále úspěšná, protože si ministerstvo obrany vybírá partnery pro nový projekt“. Microsoft by rovněž mohl podat žádost o navrácení nákladů za vyřazený projekt, dodal pro server The Guardian Sherman.

Reklama

Doporučované