Hlavní obsah

Pes je přítel, ne jídlo. Koronavirus a mladí Číňané narušují tradice

Foto: Profimedia.cz

Štěňata v klecích na kontroverzním festivalu psího masa v Jü-linu. Snímek z roku 2017.

Reklama

Co dobrého vyplynulo ze spojení koronaviru a Číny? Třeba to, že virus napadl i zastaralou tradici pojídání psího masa. V kombinaci s rostoucím počtem mladých milovníků zvířat to vypadá, že se čínským psům blýská na lepší časy.

Článek

Co nezvládla přirozená láska a respekt člověka ke psům, dotáhl koronavirus. Šíření nákazy na trhu s živými zvířaty způsobilo, že pro čím dál více Číňanů je tradice pojídání psího masa neslučitelná se zdravým rozumem alespoň z toho zdravotního hlediska.

Poměrně smutné sice je, že za postupné odvracení se od tradice pojídání psího masa nemůže primárně fakt, že by Číňané celoplošně začali psy a kočky brát jako své společníky, na druhou stranu tak má šíření koronaviru i pozitivní dopad - napomohlo letitým snahám aktivistů za práva zvířat. Poté, co vláda zakázala prodej divokých zvířat na trzích, zakázala konzumaci psů a koček první města na jihu Číny - Ču-chaj a Šen-čen.

Festival liči a psího masa

Pouliční stoly u stánku s jídlem v ulicích Jü-linu se každoročně prohýbají pod mísami s dušenou dýní, okurkami, rýžovými nudlemi a hlavně - čerstvým liči a dušenými psy na zázvoru, česneku, sušené pomerančové kůře, bobkovém listu a fenyklu. A nejinak tomu bylo i letos, a to i navzdory vládní kampani, silné mezinárodní kritice a šíření koronaviru.

Ve 21. století jde tak o první čínská velkoměsta, která rozhodla, že sníst psa nebo kočku chované jako mazlíčky je nelegální. Minulý měsíc ministr zemědělství nechal vyškrtnout psy ze seznamu chovných domestikovaných zvířat a označil je jako tvory společenské.

Přes to všechno ale v neděli započala jedna z nejkontroverznějších událostí - festival liči a psího masa v Jü-linu. Pořadatelé i místní se však nacházejí pod čím dál větším mezinárodním tlakem a mnozí se od konání festivalu v posledních letech odvracejí. Čínští aktivisté tvrdí, že je s porovnáním s předchozími roky mnohem menší účast. Většina stánků a prodejců psího masa se přesunula na předměstí. Kvůli vládním zásahům mají obchodníci znesnadněný také převoz psů mimo provincii.

„Pracujeme na tom už roky, ale vláda úplné zrušení neustále zdržuje,“ řekla pro list The New York Times Cynthia Čangová, aktivistka za práva zvířat. „Snažíme se tedy aspoň využít epidemie jako příležitosti k protlačení nové legislativy, jak to jen jde,“ dodala. Zatímco si praktiky Číňanů pojídání psího masa získaly celosvětovou pozornost, skupiny aktivistů se často potýkají s nezájmem. Mohou ale slavit aspoň malý úspěch, přestože silná skupina Číňanů stále přirovnává tradici pojídání psího masa ke vztahu Američanů ke krocanům. Oproti aktivistům za lidská či ženská práva, již jsou častým terčem komunistické strany, můžou být rádi, že pro sebe zvládli vybojovat prostor, který můžou využívat.

V průběhu let tak přesvědčili i některé zákonodárce. Horlivějším aktivistům se daří odchytávat kamiony přepravující psy na porážku a pravidelně demonstrují před vládními budovami. Na zlepšení ochrany zvířat pracují odhadem stovky skupin po celé Číně.

Foto: Profimedia.cz

Prodejce s psím masem míří směrem na trh.

V Číně ale stále chybí legislativa, která by kruté zacházení se psy a kočkami zakazovala, a aktivisté nyní vyčkávají, co se bude dít dál. Jejich snahy se nicméně setkávají s mezigeneračním pnutím. Vyznavače tradicí začínají přehlušovat mladí Číňané, mezi kterými rychle narůstá podíl milovníků psů a jejich vlastníků. Podle nedávného průzkumu žije v Číně 55 milionů psích mazlíčků, o 8 procent více než předchozí rok. Spolu s nárůstem páníčků tak roste i volání po úplném zákazu konzumace psího masa. „Mladší generace Číňanů je světovější, přijímá univerzálnější hodnoty,“ vysvětluje Čchin Siao-na, zakladatel Pekingské asociace na podporu zvířat. „A mládnou i úředníci ve funkci.“

Foto: Profimedia.cz

Tito psi měli štěstí. Před jistou smrtí je zachránili aktivisté, kteří zastavili kamion převážející stovky klecí.

Jedna z aktivistek, 37letá Čchi Čchi, od roku 2014 aktivně hledá dobrovolníky, společně zastavují kamiony převážející stovky psů na předměstí Pekingu, vyjednávají s policisty a řidiči kamionů a zachráněným psům poskytují přístřešky. Z více než dvaceti odchycených kamionů se jim ale nepodařilo zachránit všechny. Po posledním neúspěchu postávala Čchi se skupinou dobrovolníků před ministerstvem zemědělství, které se snažila donutit psy propustit. Nedávno si spolu se svým manželem otevřela kavárnu v oblíbeném obchodním centru v Pekingu, kde rozjela další fázi podpory práv zvířat – zvyšování povědomí o jejich špatném zacházení. Na citlivou notu se tady ale nehraje.

„Vysvětlujeme, že to neděláme proto, abychom chránili psy, ale abychom ochránili zdraví veřejnosti,“ říká Čchi. „Kdybyste v Číně řekli, že to děláte, protože jste milovníky psů, spoustu lidí by to přestalo zajímat, takže to musíme takto zaobalit.“ Pan a paní Čchi a spousta dalších aktivistů si pochvalují, že se prostor pro šíření osvěty v Číně značně rozšířil. Máme prostor, dokud nekritizujeme vládu, dodávají.

Obchod se psím masem je v zemi značně neregulovaný, na což se aktivisté snaží upozorňovat rozesíláním dopisů do nejvyšších míst. Některé farmy jsou vedené oficiálně, mnohdy jde ale o psy ukradené od původních majitelů. Podporu nacházejí i díky rostoucímu množství vegetariánů mezi zákonodárci. „V Číně probíhá něco jako občanská válka mezi milovníky psů a podporovateli pojídání jejich masa. A páníčci začínají vítězit,“ řekl Peter J. Li, čínský politický poradce společnosti Humane Society International. „A čínská vláda to vidí.“ Nejtěžší bitvou podle něj bude nakonec přesvědčit veřejnost.

Praxe konzumace psího masa je omezena na několik oblastí Číny a většina lidí jej nejí pravidelně. Mnozí ale podporují myšlenku: „Já psí maso nejím, ale podporuji právo druhých ho jíst.“ A tento názor zastávají i mnozí z generace mladších Číňanů. Jako například 22letý Sü Če z Ta-lienu, který psí maso ochutnal během čínského nového roku. Výčitky svědomí neměl, přestože sám jednoho mazlíčka doma má. „S mým psem jsme hluboce propojení, ale to nemůžu říct o psovi, kterého se chystám sníst,“ obhajuje Sü.

Během nedávné vlny nacionalismu v Číně se mnozí odpůrci práv zvířat začali ozývat s tím, že zakázání pojídání masa znamená odmítání dávné čínské tradice. Podle jiných jsou hnutí za práva zvířat manipulována Západem. „Ti, kterým vadí festivaly psího masa, jsou podporováni cizinci,“ napsal v e-mailu pro list The New York Times profesor v důchodu Čao Nan-jüen. „Pozvednout status zvířat znamená zhoršit status lidí, čímž by došlo k porušení zásad humanismu.“

Změnu v chování Číňanů ale cítí i například obyvatelé velkých měst. Životu s domácími mazlíčky se začaly přizpůsobovat všemožné podniky, od specializovaných restaurací po kliniky. Ty vznikají i v Jü-linu, kde se každoročně festival psího masa a liči pořádá. „Doba se mění. Všímám si, že čím dál více lidí má psy, hlavně pudly, zlaté retrívry a border kolie,“ uzavírá majitel dvoupatrové pekingské dogfriendly restaurace.

Reklama

Související témata:

Doporučované