Hlavní obsah

Pět zemí v Evropě má nárůsty covidu-19 jako na jaře, padají i rekordy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V posledních dnech pětice evropských států oznámila zvýšení denního nárůstu nakažených na úroveň z jarních měsíců, například v Polsku dokonce opakovaně denní bilance lámou rekordy.

Článek

Polsko zažívá vrchol epidemie

Za poslední týden v Polsku padl rekord v nejvyšším počtu nových případů koronaviru za 24 hodin pětkrát. Ten poslední oznámili polské úřady v pátek, kdy se jednalo o 809 případů.

Ve čtvrtek, kdy přibylo 726 nakažených, ministerstvo zdravotnictví zavedlo epidemický okresní semafor. Mapa situace v jednotlivých okresech se bude aktualizovat dvakrát týdně.

Červené, tedy nejhorší na počet nakažených, jsou teď okresy ve Slezsku a v Malopolsku. Nově tam platí zákaz trhů, kulturních akcí, zavřené jsou posilovny, kina, sport je bez fanoušků a počet lidí na svatbách je omezen maximálně na 50 lidí. Oslavy svateb jsou totiž v posledních týdnech častými ohnisky nákazy.

V Polsku ani v žádném z dalších jmenovaných států zvýšení počtu nakažených není doprovázeno počtem mrtvých, jenž by se blížil době, pro kterou se v pandemickém názvosloví vžilo pojmenování první vlna.

Na Slovensku jde zatím o ojedinělé nárůsty

Slovensko včera ohlásilo denní nárůst 63 případů covidu-19, což je nejvíc od 22. dubna, ve středu naši východní sousedé zaznamenali 49 nově nakažených, tedy nejvíc od 9. srpna.

Zatím ale nelze mluvit o vysloveně rostoucím trendu. Na začátku týdne se nárůsty pohybovaly v řádu jednotek nebo nižších desítek případů. V situaci, kdy se jedná o desítky nakažených, jsou navíc poměrové výkyvy častější.

Nové ohnisko se podle SME objevilo v trenčínském závodě Leoni, kde testy ve středu odhalily 21 nakažených zaměstnanců a 200 lidí skončilo v karanténě. Je to už čtvrté ohnisko v Trenčínském kraji, kde byla domácí karanténa nařízena 600 osobám.

Německo je znovu nad tisícovkou

V Německu se tento týden po dlouhé době přehoupl denní nárůst přes tisícovku. V pátek tam úřady oznámily 1 147 nových případů covidu-19, což je nejvyšší denní nárůst od 7. května. Kvůli komplikacím provázejícím onemocnění covid-19 zemřelo dalších osm lidí.

Už ve čtvrtek počet nově nakažených poprvé po třech měsících překročil tisíc, konkrétně jich bylo 1 045. Pokud by současný trend pokračoval, šlo by o poměrně výrazné zvýšení oproti konci července, kdy se nárůsty pohybovaly okolo pěti set za den.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn nicméně ve čtvrtek řekl, že i přes nynější vzestup počtu infikovaných není překročena kritická hranice. „V současnosti se každopádně držíme na takových číslech, s nimiž si zdravotnictví dokáže poradit,“ řekl. Uvedl ale, že „pokud počty porostou, bude na nás všech, abychom na sebe dávali pozor, a vyhnuli se tak dalším opatřením“ proti šíření nákazy.

S nejvyšším náporem nakažených se Německo potýkalo na přelomu března a dubna, kdy denně přibývalo stabilně přes šest tisíc nakažených.

Brusel chystá povinné roušky

V souvislosti s rostoucím počtem nových případů covidu-19 v Belgii se chystá Brusel nařídit povinné nošení roušek na veřejných místech belgické metropole. Oznámil to ve čtvrtek předseda bruselské regionální vlády, podle něhož v Bruselu zároveň začnou přísnější kontroly dodržování dosavadních pravidel. Belgické úřady týž den uvedly, že v minulém týdnu vzrostl denní průměr nových případů na 530, což je nejvíce od května. Epidemiologové zároveň upozorňují, že nákaza na rozdíl od jara zasahuje především mladší lidi a má méně vážný průběh.

Bruselská bezpečnostní rada rozhodla, že pokud v belgickém hlavním městě překročí počet nových případů 50 na 100 000 obyvatel, začne na veřejných místech platit povinné nošení roušek. V celé Belgii se jejich počet za poslední dva týdny vyšplhal na 54, což je téměř dvěstěprocentní nárůst oproti minulému čtrnáctidennímu období.

„Od nynějška bude přísně vynucováno dodržování současných pravidel. Jsme ve fázi sankcí, respektujte pravidla,“ řekl podle webu Politico šéf bruselské vlády Rudi Vervoort. V Bruselu již od června platí povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě či obchodech.

I Francie má nejvyšší bilanci od května

Francouzská bilance nových nakažených za posledních 24 hodin byla nejvyšší od konce května. Přibylo jich 1 695, stejně jako v Německu se nicméně číslo ani zdaleka neblíží době, kdy to v zemi galského kohouta bylo nejhorší. Největší nápor v řádu tisíců lidí s covidem-19 Francie zažila na přelomu března a dubna.

Křivka denních nárůstů se ale pomalu zvyšuje již několik týdnů, průměr nově potvrzených infekcí za 24 hodin se v zemi koncem července poprvé od první půlky května dostal přes tisícovou hranici.

Francouzská vláda proto již minulý týden dala místním samosprávám možnost nařizovat nošení roušek na veřejnosti, čehož využilo několik velkých měst včetně Lille, Nice či Toulouse. Na některých frekventovaných místech chce povinné zakrývání obličeje zavést i Paříž.

Pozitivní vývoj naproti tomu statistiky přinesly v počtu hospitalizovaných lidí, kterých ubylo o 14 na 5 148.

Reklama

Doporučované