Hlavní obsah

Petříček: První uvázlé kamiony jsou už na cestě z Británie do Česka

Foto: Profimedia.cz

Podle odhadů čeká v přístavech na jihu Británie 10 000 nákladních aut.

Reklama

Francie posílá do anglického Doveru hasiče s testy na koronavirus. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka se situace pohnula a část Čechů se stihne vrátit na Štědrý večer domů.

Článek

Francie poslala do anglického Doveru hasiče s 10 000 testy na koronavirus pro řidiče kamionů, kteří tam uvázli kvůli zavřené hranici. Francie ji uzavřela v noci z neděle na pondělí kvůli nové a velmi nakažlivé mutaci koronaviru zjištěné v Británii. V úterý dala souhlas s otevřením hranice pro lidi s negativním testem. Mezi lidmi zablokovanými v Británii jsou i Češi.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil, že se situace pohnula a část Čechů se stihne vrátit na Štědrý večer domů. Na Twitteru napsal, že první české kamiony a autobusy se studenty programu Erasmus jsou už ve Francii a v Německu a postupně se v Británii testují další Češi.

Česká republika zastavila cesty letadlem z Británie v pondělí, od středečního poledne se už ale mohou Češi z britských ostrovů letecky vracet. Před nástupem do letadla ale musejí předložit negativní test na koronavirus. České aerolinie ve středu v podvečer vypravily speciální let z Londýna, stroj přistál ve 22:48 v Praze. Cestující musejí po návratu do karantény a po pěti dnech si mohou nechat udělat další test.

Francouzská velvyslankyně v Británii Catherine Colonnaová sdělila, že 26 francouzských hasičů do Doveru dopravilo tisíce rychlotestů a od časného rána je rozdávají řidičům kamionů.

Jak připomíná list The Guardian, v přístavu roste napětí, protože mnozí řidiči uvázli na hranici s omezenými zdroji a ve vánoční době. Britský ministr dopravy Grant Shapps slíbil, že kamiony budou moci projíždět i ve dvou svátečních dnech po Štědrém dni, aby se zácpa uvolnila.

Podle odhadů čeká v přístavech na jihu Británie 10 000 nákladních aut. Část jich parkuje na bývalém letišti Manston, kde bylo na pomoc s testováním povoláno 170 vojáků. Britská vláda ve středu oznámila, že k testování jsou k dispozici čtyři mobilní místa a páté se připravuje. Shapps ocenil pomoc Francie.

Na britské straně jsou řidičům nákladní dopravy poskytovány antigenní testy na koronavirus, u nichž je výsledek známý do 30 minut. Výsledek testu řidiči dostanou prostřednictvím SMS, která jim umožní vstup do Francie. Pokud bude výsledek testu pozitivní, bude mít řidič možnost se izolovat ve vyhrazeném nedalekém hotelu, píše BBC. Řidiči přijíždějící z Francie do Británie budou testováni na francouzské straně.

Francie o půlnoci z neděle na pondělí hranici s Británií uzavřela poté, co se v Anglii rozšířila nová mutace viru SARS-CoV-2. V úterý Paříž souhlasila s podmíněným znovuotevřením hranice. Cestovní omezení vůči Británii zmírnily také Belgie a Nizozemsko, i tam je však negativní test na koronavirus podmínkou. Nizozemsko po cestujících z Británie podle BBC požaduje negativní PCR test, jehož výsledky musí být vyhodnoceny laboratorně, což může proces prodloužit na 24 hodin.

Reklama

Doporučované