Hlavní obsah

Petříček se Zemanem jedou do Číny. Na ochranu lidských práv se podle ministra nedostane

Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český ministr zahraničí se na návštěvě v Číně nehodlá bavit o palčivých otázkách týkajících se lidských práv. Mezi ně patří mimo jiné i potlačování muslimské menšiny žijící v Číně, takzvaných Ujgurů. Těm vláda zakazuje nosit dlouhé vlasy a vousy.

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček vyrazí v sobotu do Číny na veletrh Export-Import. Spolu s ním pojede i prezident Miloš Zeman a podnikatelská delegace. Na svém Facebooku uvedl, že s čínskými vládními představiteli hodlá diskutovat o zrušení zákona používání nosorožčích rohů a tygřích kostí. Tento krok ze strany čínské vlády se Petříčkovi nelíbí. Své protějšky chce přesvědčit, aby návrh ještě zvážily. Pro Seznam Zprávy ministr řekl, že zmínit práva zvířat mu přišlo podstatné. Na Zemi podle něj nežijí pouze lidé.

Ministrovy plány komentovala analytička ze sdružení Synopsis Kateřina Procházková: „Je zajímavé, že se český prezident spolu s ministry vydává do Číny ve chvíli, kdy vrcholí americko-čínská obchodní válka. Spolu s námi přijedou delegace ze zemí jako Pákistán nebo Gruzie. Naopak z USA na veletrh nepřijede nikdo.” Procházková považuje českou účast na veletrhu za jasný signál toho, kam česká zahraniční politika hodlá směřovat.

K tématu lidských práv se Petříček staví zdrženlivě

Otázka lidských práv patří rovněž k dialogu, který česká delegace s Čínou povede. „Jde o přirozenou součást české zahraniční agendy. Budu hovořit o lidských právech v souvislosti s instalací plakety připomínající činnost čínských diplomatů před a za druhé světové války. Na jejich činy, které vedly i k záchraně mnoha životů, bychom měli navazovat a také si je připomínat,” řekl ministr.

Navazovat Petříček ale nehodlá v otázce aktuálního stavu lidských práv. Konkrétně případ potlačování práv středoasijských Ujgurů ministr komentoval tak, že Česká Republika se stala členem rady OSN pro lidská práva a v rámci této rady se nyní připravuje zpráva o stavu lidských práv v Číně. Český stát se do procesu podle Petříčka zapojí s konkrétními výhradami.

Analytičce se Petříčkův postoj k lidskoprávní otázce nelíbí: „Překvapuje mě, že pan ministr nechce více otvírat tematiku lidských práv. U Ujgurů dochází ke zcela zjevné genocidě. Spojené státy mají připravené sankce na tvůrce této genocidy a určitě jde o téma, které by mělo zaznít.”

Ujguři jsou muslimskou menšinou nacházející se v čínské provincii Sin-ťiang. Tamější vláda jim zakázala nosit dlouhé vousy a závoje na veřejných místech. Komunistické velmoci rovněž vadí, že Ujguři odmítají sledovat státní televizi. Informace o problému přinesl první server BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované