Hlavní obsah

Pijáci vyhlížejí červen, kuřáci se zlobí. Jak vypadá koronavirová prohibice

Foto: Profimedia.cz

Jihoafrická policie zatýká muže podezřelého z porušování prohibice během karantény.

Reklama

Jihoafrická republika se během pandemie nemoci covid-19 rozhodla zakázat prodej alkoholu i tabákových výrobků. Vláda s nejvyšším počtem nakažených v Africe věří, že jí to pomůže v boji s nemocí.

Článek

Devětadvacetiletá ekonomka Michelle žijící v Johannesburgu se bez tabáku neobejde. Pomocí aplikace WhatsApp proto shání cigarety na černém trhu. „Když najdete důvěryhodného prodejce, domluvíte si s ním schůzku nebo místo vyzvednutí,“ popsala britské BBC, jak se vyrovnává s nezvyklým krokem vlády během karantény.

Zákaz cigaret odůvodňují úřady doporučeními zdravotnických expertů i Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta sice tvrdí, že stále zkoumá, zda kouření zhoršuje průběh nemoci, domnívá se ale, že u kuřáků je vážnější průběh covid-19 kvůli oslabeným plicím pravděpodobný.

V Jihoafrické republice kouří přes devět milionů lidí, kteří jsou nyní závislí na pašování. Cena krabičky cigaret už proto vzrostla trojnásobně a asi půl milionu lidí podepsalo petici proti zákazu.

Ten prosadil od začátku dubna prezident Cyril Ramaphosa, stejně jako zákaz prodeje i vývozu alkoholu. Zatímco se ale alkohol bude moci od prvního června v zemi opět prodávat - JAR zmírní karanténní opatření z nejpřísnějšího čtvrtého stupně na třetí - zákaz prodeje tabáku zůstane v platnosti. I prodej alkoholu bude ale nadále omezen jen na několik hodin denně.

Krátce poté, co prezident oznámil opětné povolení prodeje alkoholu, vypukly na mnoha místech země bouřlivé oslavy, někde i provázené ohňostroji a odpalováním petard.

Kuřáci jsou naopak zoufalí. Ramaphosa přitom ještě 23. dubna plánoval, že uvolnění opatření se bude týkat i tabáku. O necelý týden později ale změnil názor a rozhodl, že zákaz bude pokračovat. Odůvodnil to zdravotními benefity, které toto opatření provázejí.

„Věda říká, že kuřáci těží z toho, že přestali, už po pár hodinách,“ vysvětlila Catherine Agbeová z Jihoafrické rady pro lékařský výzkum. Když člověk přestane kouřit, rychle se mu zlepší činnost srdce, v krvi klesá obsah jedovatého oxidu uhelnatého a po několika měsících se snižuje riziko infarktu a zlepšuje se výkon plic.

„Tlak, kterému nyní vláda čelí, přichází od lidí, kteří upřednostňují zisk před lidskými životy,“ obhajuje restriktivní politiku. Lékařka poukazuje i na to, že během karantény značný počet obyvatel s kouřením přestal a na telefonní linky pomáhající odvykajícím se obracejí tisíce lidí.

Zastánci zákazu navíc tvrdí, že dealeři cigaret mohou přispívat k rychlejšímu šíření koronaviru v zemi. Nakažených nyní Jihoafrická republika registruje přes 25 tisíc, více než pět stovek lidí už nemoci podlehlo.

Odpůrci zákazu argumentují jednak tím, že je protiústavní, také ale finančními ztrátami, které přináší: v loňském roce vynesly daně z prodeje cigaret státní pokladně 790 milionů dolarů, za dva měsíce zákazu by tedy měla přijít o 132 milionů. Státní finanční správa ale před pár dny oznámila, že dosavadní ztráty v prodejích alkoholu i tabáku činí jen 86 milionů.

Vláda nicméně kouření ani konzumaci alkoholu nezakázala, pouze jejich prodej. Kdo má tedy doma zásoby, zásahu policie se bát nemusí. Policie ale už zatkla více než 230 tisíc lidí, kteří prodejem tabáku nebo alkoholu porušili karanténu.

Za puritánský a pokrytecký považují Ramaphosovi kritici i zákaz prodeje alkoholu. Jihoafrická republika je přitom devátým největším světovým producentem vína, tisíce pracovních míst jsou i v tamním pivovarnictví.

Prohibice má vedle lékařů i své další stoupence: „Bez alkoholu se snížila zločinnost,“ citoval server Christian Science Monitor Mphumelela Mdungeho, obyvatele chudinské čtvrti Soweto. „V nemocnicích je méně lidí zraněných kvůli řízení v opilosti i méně žen zmlácených během hádek s opilými manžely. Proto si myslím, že je zákaz dobrá věc,“ myslí si.

O poklesu nechvalně proslulé jihoafrické zločinnosti mluví i vládní statistiky. Od konce března do 20. dubna skutečně policie registruje 72procentní pokles vražd, o 87 procent poklesl počet znásilnění, přepadení o 85 procent a pokusy o vraždu o 65 procent.

Mnozí ale souvislost s prohibicí odmítají: „Navzdory tvrzení o snížení zločinnosti spojeném s prohibicí je zjevné, že tyto pozitivní trendy jsou i v zemích, kde k zákazu prodeje alkoholu nedošlo, a dokonce v některých státech, které naopak prodej alkoholu aktivně podporují,“ řekla serveru Businesstech Carmen van Niekerková, manažerka pivovarnické skupiny South African Breweries (SAB).

JAR je jednou ze čtyř zemí, které se během karantény rozhodly pro prohibici. Další jsou Srí Lanka, Panama a Botswana. Na krátké období pak prodej omezila i Indie a Thajsko.

Reklama

Doporučované