Hlavní obsah

Pionýr frakování krachuje. Neustál propad cen ropy

Foto: https://pxhere.com/cs

Ilustrační foto.

Reklama

Firma, která naučila celý svět těžit pomocí frakování, požádala o ochranu před věřiteli. Dohnaly ji miliardové dluhy a nízká cena ropy.

Článek

Společnost Chesapeake Energy je považována za průkopníka technologie frakování - hydraulického štěpení, kterým se získává ropa a plyn z břidlicových polí a které vrátilo USA zpátky na špici ropných států. V roce 1989 rozjela Chesapeake Energy ve státech Oklahoma a Texas frakovací byznys a investici v hodnotě 50 tisíc dolarů přeměnila v multimiliardový byznys. A také ve svou zhoubu.

Těžba totiž postupně rostla tak, že začala tlačit na cenu ropy po celém světě - a tlačila ji logicky směrem dolů, protože naplno těžili také Saúdové a Rusové. Jenže na rozdíl od nich tíží americké těžaře hora dluhů, které si nabrali na technologii, povolení k těžbě a další nezbytné kroky.

Chesapeake Energy sídlící v Oklahomě kvůli tomu musela vstoupit do ochrany před věřiteli, protože dluhy ve výši devíti miliard dolarů už nedokázala splácet. Z oddlužovacího procesu by pak měla vyjít s dluhem ve výši dvou miliard dolarů, takže sedm miliard dolarů si mohou věřitelé ve svých bilancích odepsat. Informaci přinesl deník The Guardian s tím, že firma chce fungovat i nadále.

Firma není zdaleka jediná, v posledních pěti letech požádaly o ochranu před bankrotem přes dvě stovky producentů ropy, před čímž analytici vzhledem k vývoji cen ropy varovali. Jenže celou situaci ještě vyostřila pandemie, která už tak velké množství ropy navýšila kvůli mizerné poptávce.

Foto: https://finance.yahoo.com

Hodnota akcií společnosti Chesapeake Energy.

Snižování ceny

Na potíže společnosti zadělal její dlouholetý generální ředitel Aubrey McClendon, který proslul svou agresivitou při získávání práv na těžbu ropy a plynu. Jenže jeho nákupní apetit byl vyhnaný úvěrovými steroidy, takže v okamžiku, kdy se trh s ropou a zemním plynem v roce 2015 a na začátku roku 2016 prakticky zhroutil a ceny spadly na nevídaná minima, vykázala Chesapeake Energy ztrátu v jediném čtvrtletí ve výši čtyři miliardy dolarů a přišla první vlna propouštění.

Zatímco cenu ropy v tomto kritickém období určovali především těžaři v Saúdské Arábii, kteří se snažili vytlačit tradiční ruskou a novou americkou konkurenci vysokou těžbou, u plynu si frakaři podlomili pozice sami právě tím, jak moc těžili. Zemní plyn v USA v této době zlevnil o 90 procent, a tak se dokonce vyplatilo ho vypouštět do vzduchu, než se ho snažit zpracovat.

McClendon však už v roce 2015 u kormidla dávno nestál. Musel rezignovat v roce 2013, protože po něm šly federální úřady, podezíraly ho z manipulací při dražbách ropy a plynu, což v roce 2016 vyústilo v obvinění. Soudu už se McClendon nedožil, protože zemřel při autonehodě.

Jeho dědictví tak po jeho nuceném odchodu řešil generální ředitel Robert Lawler, který se snažil ochraně před věřiteli vyhnout prakticky od svého nástupu a hlavně po cenovém propadu 2015/2016. Předlužené firmě ordinoval rozprodeje majetku, aby ji vymanil z úvěrového sevření. Bez úspěchu.

I přes problémy společnosti zůstal Lawler podle žebříčku sestaveného asociací Associated Press a Equilar v loňském roce nejlépe placeným generálním ředitelem v Oklahomě s odměnou 15,4 milionu dolarů. A to firma nahlásila v prvním čtvrtletí letošního roku ztrátu 8,3 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované