Hlavní obsah

Piráti a Starostové rozjeli předvolební vyjednávání

Foto: Seznam Zprávy

Představitelé Pirátů a STAN po pondělním jednání.

Reklama

Hnutí Starostové a nezávislí a Česká pirátská strana, kteří chtějí příští rok na podzim společně kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny, mají za sebou první společné jednání.

Článek

Do Vánoc chtějí svým členským základnám představit návrh, o kterém budou hlasovat. „Příští týden nás čeká nástřel společného programu, jehož součástí bude i vize, jež dá občanům České republiky naději,“ uvedl v pondělí člen vyjednávacího týmu a poslanecký předseda Pirátů Jakub Michálek.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan připomněl, že oba subjekty vstupují do jednání jako dvě entity, které se nevzdávají vlastních programů, a není nutné, aby se shodly úplně na všem. Do konce roku hodlají Piráti i Starostové diskutovat o programu a věcech, které jim jsou společné. „Podle naší analýzy se shodujeme až ze 70 procent. Máme velký programový překryv,“ doplnil ho Michálek.

Řešení podílů na financování kampaně a rozdělení míst na kandidátkách podle politiků zatím nemá prioritu a není na pořadu dne. „Nejdříve se bavme o programu. Mám pocit, že se obě skupiny chceme dohodnout,“ uvedl Rakušan.

Dílčí výsledky chtějí představitelé obou stran představovat veřejnosti v pravidelných intervalech. „Nebudeme se ale překvapovat přes média, budeme prezentovat až výsledky našich pracovních skupin,“ vysvětlil poslanec Petr Gazdík (STAN).

Nové seskupení Starostů a Pirátů si jako hlavní priority zatím nastavilo digitalizaci státní správy, dostupnost bydlení a sociálních služeb. Spolupráci začínají ještě za stávající Sněmovny. „Společně připravujeme například komplexní pozměňovací návrh k vládnímu velmi nepovedenému návrhu nového stavebního zákona,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, který v současnosti mezi svými členy usiluje o post pirátské jedničky pro volby 2021.

Reklama

Doporučované