Hlavní obsah

Piráti a Starostové zatím zaostávají. Čekají ale na voliče z velkých měst

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Iva Bartoš přijíždí do volebního štábu.

Reklama

aktualizováno •

Při třetině sečtených hlasů jsou Piráti sice třetí, mají ale jen 13,5 procenta hlasů.

Článek

Zatímco koalice Spolu se může z prvních výsledků nepokrytě radovat, ve štábu Pirátů a Starostů v holešovické La Fabrice zatím důvod k oslavě není.

Při třetině sečtených hlasů jsou Piráti sice třetí – za ANO a Spolu, mají ale jen necelých 14 procent. Na hodnocení je ale podle členů koalice brzy – liberální koalice spoléhá na hlasy z velkých měst, které bývají sečtené až jako poslední.

„Ono to poroste. My se soustředíme zejména na liberální voliče z větších měst a ta se teprve budou sčítat,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Petr Gazdík (STAN).

Lídr Pirátů Ivan Bartoš nechtěl výsledky takto brzy hodnotit. „Teď je sečteno pár okrsků, to asi nemá smysl se o tom teď bavit,“ řekl při příjezdu do volebního štábu.

V Ústeckém kraji, kde kandidoval Ivan Bartoš proti Andreji Babišovi, to zatím vypadá na drtivé vítězství ANO. Při třetině sečtených okrsků má ANO téměř 38 procent, Piráti necelých 13.

Výsledek začínající dvojkou

Bartoš připustil, že začátek kampaně koalice byl vlažnější. „Ale myslím si, že kampaň byla povedená,“ dodal kandidát koalice na premiéra. Pražská jednička Olga Richterová uvedla, že „bude ráda za cokoliv, co bude začínat dvojkou.“

Podle pirátského poslance Radka Holomčíka letošní sčítání hlasů kopíruje to před čtyřmi lety, kdy měli Piráti i STAN, tehdy kandidující separé, velmi pozvolný rozjezd. „Věřím, že porosteme dál. Rád bych, abychom byli kolem 20 procent, ale nedovolím si teď něco takhle odhadovat,“ řekl redaktorce Seznam Zpráv.

Určité predikce se ale dopustil u sčítání hlasů v Brně: „Tam věřím, že skončíme druzí za koalicí Spolu. ANO bude až třetí,“ řekl. Středočeská hejtmanka za Starosty Petra Pecková tipuje volební výsledek na 17 až 18 procent.

Reklama

Doporučované