Hlavní obsah

Pirátský politik končí s podnikáním. „Nechci dodávat soupeřům munici,“ říká

Foto: Anna K Mueller, Shutterstock.com

Dle serveru Hlídač státu firma Strebl uspěla v 18 veřejných zakázkách, celkem získala loni a zkraje letošního roku 50 smluv za 161 milionů korun. Zdravotnické pomůcky dodává nejen výše zmíněným úřadům, ale i několika pražským nemocnicím nebo České poště.

Reklama

Seznam Zprávy před několika dny upozornily na problematickou pozici pirátského místostarosty Prahy 3, který dodával ochranné pomůcky i institucím, kde vládnou Piráti. Štěpán Štrébl se nyní rozhodl, že podnikání ukončí.

Článek

Místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl (Piráti) se dostal do choulostivé situace. Jeho rodinná firma od minulého roku získává veřejné zakázky na dodávky ochranných pomůcek i na úřadech, kde se Piráti podílejí na vládnutí – v Praze, Karlovarském a Jihomoravském kraji.

Seznam Zprávy o víkendu informovaly, že Piráty a Štrébla za střet zájmů kritizovali i koaliční partneři. V rozhovoru pirátský místostarosta sdělil, že si nastalou situaci uvědomuje, ale neví, jak ji vyřešit.

Netrvalo dlouho a Štrébl konflikt postavení politika a obchodníka po dohodě s vedením Pirátů rozetnul: rozhodl se prodat firmu Strebl a ukončit podnikatelskou činnost.

„Nechci dodávat munici našim oponentům. Vnímám, že jako pirátský politik se musím snažit kontroverzím předcházet a že v současné politické situaci jsou lidé extrémně citliví, nerozlišují zakázky z ruky kámošům a zakázky řádně vysoutěžené na nejnižší cenu. Proto jsem se po konzultaci s vedením strany, mediálním odborem a rodinou dohodl na tomto relativně radikálním postupu,“ uvedl Štrébl, který byl volebním manažerem strany před sněmovními volbami v roce 2017 a autorem pirátského autobusu s mottem „Pusťte nás na ně“.

Upřesnil, že firma se již nebude ucházet o další veřejné zakázky do doby, než dojde k dohodě na jejím odprodeji. „Odejdu z rodinného podnikání. V současné době jednám o prodeji mé firmy (se zájemci mimo nejbližší rodinu) a činím příslušné právní kroky,“ dodal.

Tibetská vlajka, čínské peníze

Dle serveru Hlídač státu firma Strebl uspěla v 18 veřejných zakázkách, celkem získala loni a zkraje letošního roku 50 smluv za 161 milionů korun. Zdravotnické pomůcky dodává nejen výše zmíněným úřadům, ale i několika pražským nemocnicím nebo České poště.

Štrébl zboží, se kterým pak v Česku jeho firma obchodovala, kupoval v Číně. „Prodávali bychom klidně i české zboží, problém je, že dovézt čínské zboží je levnější, než jaké jsou v Česku výrobní náklady. Firmy tu nejsou konkurenceschopné. Pokud stát vybírá na cenu, dodáváme, co stát chce,“ vysvětloval místostarosta.

Jak si stojí před volbami Piráti? Podívejte se ve volebním modelu Seznam Zpráv:

Na druhé straně Štrébl vystupuje jako podporovatel Tibetu a kritik čínské politiky. Pokud v tom někdo pozoroval hodnotový rozpor, špatně to dle Štrébla pochopil.

„Nemám žádný problém dělat s Čínou byznys. A taky nemám potřebu se Číně klanět. Čínské zboží kupujeme a používáme denně všichni. Náš kritický postoj přece nepředpokládá, že úplně přerušíme obchodní styky. Zpětně viděno uznávám, že to takto nemuselo být lidmi pochopeno,“ uvedl místostarosta ve svém vysvětlení.

Reklama

Doporučované